Igra ruši sve prepreke

Proslava Svete Trojice u osnabričkoj parohiji krunisana je tradicionalnim, šestim Dečjim festivalom, održanim posle liturgije koju je služio sveštenik Marinko Rajak. On je osveštao veliki svežanj trave, od koje su vernici tokom molitve pleli venčiće da ih ponesu kućama i ukrase slavske ikone.

Obišla roštilj majstore: Biljana Dabić (u sredini)

Završetak liturgije bio je znak za početak pravog dečjeg spektakla u porti osnabričkog hrama, gde su mališani kao zapete puške čekali da krenu u juriš na „slatke“ prepreke – nagrade za svu decu koja pređu stazu. Klinci su se takmičili i u gađanju konzervi i nabacivanju beočuga, a veliko zanimanje vladalo je i za točak sreće.

Glavni organizator festivala je bila Biljana Dabić, veroučitelj i predsednica Saveta roditelja Srpske dopunske škole. Ona se starala da se na vreme postave svi zanimljivi objekti i podele zaduženja, a čitave godine je nalazila sponzore koji su pripremili bogate nagrade za sve učesnike.

U organizaciji festivala učestvovale su i porodice Bojić, Kačavenda, Jakšić, Rankić, Milješić i druge srpske familije iz Osnabrika.. Deca su se igrala, a stariji su pazili da se ne povrede. Tako je Violeta Lukovac, članica Crkvenog odbora i Kola srpskih sestara, dežurala ispred dvorca za skakanje. Ponuda zabave je bila bogata i raznovrsna, a decu su opčinila vatrogasna kola. Mališani su hitali ka njima kako bi se fotografisali. Novina na festivalu bio je i sto za stoni tenis, gde je najduže boravila porodica Đorđević.

Odlično posećen bio je i štand sa kolačima i kafom. Ipak, stariji su najčešće gledali ka roštiljku, gde su majstori Marko i Đorđe neumorno pekli ćevape. Porta hrama je odisala slogom i radošću, a sve je začinjeno kolom, koje je neprestano raslo.

Organizatorima je naruku išlo i lepo vreme, pa se nikome nije žurilo kući.

Proširuju crkveni dom

Biljana Dabić je podsetila da je festival inicirala Milka Bude zajedno sa protom Sinišom Vujasinovićem i njegovom ženom Vesnom dok su bili u Osnabriku.

– Ideja se rodila iz potrebe za humanitarnom akcijom kada su u Republici Srpskoj i Republici Srbiji brojna domaćinstva stradala u poplavama. Manifestaciju je podržao i prota Marinko Rajak sa popadijom Tihanom, a i brojni roditelji su se uključili u rad. Ovogodišnje prihode ćemo usmeriti za proširenje našeg crkvenog doma „Sveti Knez Lazar“ – rekla je Dabićeva za „Vesti“.

Чланак Igra ruši sve prepreke се појављује прво на Vesti online.

Original Article