Hvala na podršci, razumevanju i dobroti

Potresna priča Biljane Smolović iz Beograda, obolele od karcinoma dojke, medicinske sestre i majke troje dece, nije mogla da ostavi ravnodušnim naše humane čitaoce sa dva kraja sveta.

Da je ova tvrdnja istinita, potvrđuju novopristigle donacije na njenu kućnu adresu. Jedna iz daleke Australije od plemenite Miljane u iznosu od 95 evra (oko 150 australijskih dolara), a druga od humanog Živka Jagodića iz Švajcarske u iznosu od 300 evra. Obe donacije, ovoj hrabroj ženi koja pred bolešću nije ustukla nijednog momenta, donele su ogromno olakšanjeb jer je zahvaljujući njima uspela da obezbedi neophodnu imunoterapiju, najvažniju tokom njene borbe sa rakom.

Samo za jedan lek 200 evra

– Za samo jedan lek, mesečno mi je potrebno i preko 200 evra, a gde je sve ostalo, kao i ono od čega se živi? To su zaista ogromni izdaci i zato mi je ova pomoć stigla poput dara s neba. Hvala Mirjani i Živku neizmerno na podršci, razumevanju i prijateljskoj ruci u ovoj mojoj nevolji. Neka im dragi Bog dobro još boljim uzvrati! Sa Mirjanom sam čak uspela i nešto duže da razgovaram putem Vajbera i to mi je mnogo prijalo. Ta toplina i ljudskost, i to sa tolike daljine, zaista mnogo znače – rekla je Biljana Smolović.

Kada je pre tri godine, tokom rutinske lekarske kontrole otkrila da ima karcinom dojke (hormonski tumor), usledili su šok i neverica. Vremena za čekanje nije bilo, lekari su odmah reagovali zbog veličine tumora i prepisali joj četiri ciklusa hemioterapije. Nažalost, ni po završetku primanja agresivnih lekova tumor se nije povukao, pa je jedino rešenje bilo da se odstrani dojka, ali i jajnici. Nakon operacije i terapija koje su usledile bilo je važno da poradi na jačanju imuniteta. Zato je koristila imunofan, sibirijan helt vitamine, imunoglukan, razne preparate poput ruske čage, kurkume. Naravno, i isključivo zdravu ishranu, što je Smoloviće na mesečnom nivou koštalo i do 500 evra.

Ne pomažu ni tri posla

U početku su se nekako i borili s tim, ali budući da kod kuće imaju studente i srednjoškolca, Smolovići više nisu mogli da izađu na kraj sa svim troškovima.

– Iako je suprug radio i do tri posla (nažalost slabo plaćena), para nije bilo dovoljno za sve potrebe naše porodice i mog lečenja. Zbog toga nisam imala kud, morala sam da se vratim na posao. Kad sam se vratila, iako radim na poziciji instrumentarke u operacionoj sali, morali su da mi daju lakše poslove (sterilizacija instrumenata), a samim tim mi je i plata umanjena, što je znatno uticalo na naš kućni budžet – rekla je Biljana, dodavši:

– Sve do pre mesec i po dana bila sam dobro i sve je bilo pod kontrolom, iako je postojala bojazan da se bolest vrati zato što nismo imali novca za adekvatne proteze jer takvu operaciju ne pokriva naše zdravstveno osiguranje, a sama pomisao da bi za takav zahvat trebalo izdvojiti nekoliko hiljada evra izazivala je pravi haos u glavi. Nažalost, dogodilo se ono čega smo se najviše bojali i otkriven mi je karcinom kože i na drugoj dojci. Kreće borba iznova. Šta sam sve preturila preko glave za proteklih mesec i po dana, više ni sama ne znam. Počelo je od smeštanja u bolnicu, otpuštanja zbog korona virusa, smeštanja u drugu bolnicu, analiza, skenera, mamografije, testiranja na korona virus, pa do nove terapije koja me je iscrpela. Prosto neverovatne stvari, a trebalo je obezbediti i tu imunoterapiju kako bih opet ojačala. Zato je, kao što sam već pomenula, pomoć dobrih ljudi iz Australije i Švajcarske stvarno stigla u pravi čas, da bar o tome ne brinem za ovaj mesec, a šta će biti kasnije, sam Bog zna – navela je Biljana Smolović.

Ne može sama

– Kako se moje zdravstveno stanje iznova pogoršalo i može biti još gore ukoliko prestanem da uzimam vitamine, suplemente i terapiju, to nam je svaka pomoć i dalje dobrodošla. Već sam primila dve biološke terapije i uz imunoterapiju zaista se osećam bolje. Posle toga sledi i hemioterapija. Svesna sam da je potrebno održavati zdrav život i ne sekirati se, a onda se pitam: kako? Mnogo je novca potrebno i samo za tu imunoterapiju. Gledajući još situaciju sa korona virusom, strah je još veći. Nije lako moliti za pomoć, ali mi stvarno više nismo imali kud i zato veliko i od srca hvala svakome ko poželi da olakša ovo teško breme bolesti koje me je stislo i ne pušta. Ja ću dati sve od sebe da ne pokleknem i boriću se s tim, ali činjenica je da sama ne mogu ovu borbu da dobijem – iskreno će Biljana.

Teže i od same bolesti

Prema rečima hrabre Biljane, i deca daju sve od sebe da olakšaju tešku situaciju.

– Suprug skoro non-stop radi a starija deca, takođe, daju sve od sebe da pomognu, radeći privremene poslove jer situacija sa mojim zdravljem kod svih izaziva novi stres, bojazni i mene duša zbog toga boli. Znam koliko brinu da mi se nešto ne desi, znam koliko su zabrinuti, iako to ne pokazuju, a to je ponekad teže od same bolesti – kazala je Biljana.

Kako pomoći?

Plemeniti čitaoci „Vesti“ koji žele da pomognu Biljani Smolović da prebrodi težak životni period koji je pred njom, mogu stupiti u kontakt sa Smolovićima putem broja telefona: +381 62 120 69 04. Adresa je: Jagodinska br. 21, Rakovica, Beograd i saznati sve detalje ili uplatom donacije na tekući račun u Rajfazen banci (Biljana Smolović): 265-0000005534369-02. Ili devizni račun: IBAN RS35265090000000009087, SWIFT RZBSRSBG.

Чланак Hvala na podršci, razumevanju i dobroti се појављује прво на Vesti online.

Original Article