Humanitarci iz Štutgarta obradovali decu na Kosovu

40

Kao i svake godine u ovo vreme, humanitarci iz Štutgarta, okupljeni u udruženju „Hrišćanska humantarna zajednca Radosti moja“ obradovali su srpsku decu u Velikoj Hoči i Orahovcu na Kosovu.

Vredno su sakupljani prilozi za planiranu akciju ali su nalobrojni brojni članovi Zajednice najviše dali iz svojih džepova. Bilo je doduše nešto prihoda i sa jedne humanitarne priredbe.

Od štutgartskih humanitaraca smo čuli, da se osetno primećuje sve veće finansijsko optrećenje naših ljudi, nastalo kroz daleko više slanja novca potrebnog za pomoć svojoj rodbini u Srbiji i Republici srpskoj nego ranije. Zato mnogi nisu više u stanju da prilože novac i za neke druge humanitarne akcije.

Ipak, kaže nam predsednik zajednice „Radosti moja“ Milorad Nikitović, uspeli smo, na radost preko 200 mališana u Velikoj Hoči i Orahovcu, da ih i ove godine obradujemo poklonima. Sa sakupljnim novcem put je Milorada Nikitovića odeveo u Čačak gde su uz veliku pomoć Marine Radojčić iz Veleprodaje „Trojug“ po specijalnim cenama plaćeno i napravljenio 200 paketa za po 15 € po komadu. Poklon-paketi su odgovarali polu i uzrastu dece. Tako je novac iz Nemačke otišao našim proizvođačima. Osim poklon-paketa, uz popust u trgovini Win-Win, kupljena su 3 kompletna kompjutera , jedan laptop i jedan bimer koji su poklonjeni školama u Velikoj Hoči i u Orahovcu.

Sa pripremljenim poklon-paketima, „paketići“ to više nisu bili jer su neki bili iste veličine kao i mališani koji su ih dobili, iz Čačka su Milorad Nikitović i Radojica Blagojeić krenuli ka Kosovu. Usput im se u Kraljevu pridružio jedan veoma vredan petaestogodišnjak po imenu Bogdan Dedović. Iako još vrlo mlad, svojski nam je pomagao- kaže nam Milorad Nikitović. Darodavci su kod Užica uručili novčanu pomoć, hranu i higijenske artikle jednoj veoma siromašnoj porodci koja nije želela da joj se ime objavi u štampi.

Po dolasku u manastir Visoki Dečani na prenoćište i prisustvovanje bdenju uoči Savindana 27. januara, humnitarce je pozdravio i o njima se kao o svojim najbližima, starao otac Isija. Manastiru je ostavljena novčana pomoć od 400 evra kao i veoma otporne četke za čišćenje dvorišta u vrednosti od 185 evra.

Sutradan, posle liturgije, je skromno proslavljen imendan igumana Save koji je blagosiljao pristigle goste- humanitarce i najtoplije se zahvalio za njihov rad na pružanju pomoći, posebno deci na Kosovu.

Narodnoj kuhinji u Gračanici „Majka devet Jugovića“ priložena je novčana pomoć od 1000 €, a dve porodice su dobile ličnu pomoć-stipendije u novcu upućenu od Dobrinka i Soke Jovanić iz Štutgarta. Jedan gimnazijalac iz Orhovca je dobio 200 evra od humanitaraca iz Štutgarta , a deca ometena u razvoju zbrinuta u Gračanici, 10 poklon-paketa. Oko pripreme i podele paketa pomogli su Olivera Radić iz Orahovca i otac Milenko iz Velike Hoče.

Na kraju svog kratkog ali dosta napornog boravka na Kosovu, humanitarce je primio episkop Teodosije. I on se srdačno zahvalio za redovnu, višegodišnju pomoć koja je ovog puta vredela oko 6000 € i blagosiljao je rad humanitaraca i sve članove udruženja „Radosti moja“.

Posle puta dugog više od 3000 km, prevaljenih autom i transportnim busom, humanitarci su se srećeni vratili u Štutgart. Na pitanje da li su se umorili Milorad Nikitović nam je rekao – kada vidite osmehe i osetite radost te dece kojoj mnogo čega nedostaje , brzo zaboravite na umor i teškoće na putu i odmah krećete u novu humantarnu akciju!

Preuzeto sa: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.301.html:649960-Humanitarci-iz-Stutgarta-obradovali-decu-na-Kosovu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.