Holanđani sa srpskom dušom

Parohija Svetog Simeona Mirotočivog iz Utrehta organizovala je svečanu akademiju povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Organizatori ovog izuzetnog događaja, koji je imao donatorski karakter prikupljanja sredstava za kupovinu vlastitog hrama u Utrehtu, istakli su zadovoljstvo bogatim kulturno-umetničkim programom. Njihovo zadovoljstvo se najbolje očitavalo na licima više od 200 ozarenih posetilaca iz raznih krajeva Holandije, Nemačke i Belgije koji nisu štedeli dlanove za ono što im je prikazano na pozornici u Utrehtu.

Brojnim gostima su se predstavili Slobodan Trkulja, holandski hor Devan pod dirigentskom palicom Julije Šćepanović i KUD Tamo daleko iz Roterdama.

Folkloraši iz Roterdama zaslužili su aplauze spletom igara iz Srbije. Slobodan Trkulja podigao je svojim instrumentalno-vokalnim nastupom publiku na noge. A najviše simpatija prisutni su podarili horu Devan, sastavljenom od Holanđana koje predvodi dirigent Julija Šćepanović. Holanđani su na staroslovenskom i srpskom jeziku otpevali dela Stevana Stojanovića Mokranjca.

– Drago mi je što sam već neko vreme deo najmlađe parohije u Holandiji, na čelu sa ocem Goranom Kovačevićem, i što sam mogao bar malim delom da učestvujem u ostvarenju ove, za sve pravoslavne vernike važne proslave. Verujem da parohija neće stati u organizovanju sličnih kulturnih događanja koja su zanimljiva, ne samo Srbima koji žive ovde, nego i Holanđanima – nije krio zadovoljstvo po završetku svečane akademije Damir Subotić iz Arnema.

Među gostima su se našli i Aleksandar Dragićević, ambasador BiH u Holandiji, i Bojan Kljajić, konzul Republike Srbije u Holandiji.

Ikona za umetnika: Slobodan Trkulja i paroh Kovačević

Sva srca uz Maju

Posebno mesto u srcima svih u publici zauzela je Maja Kovačević, samohrana majka jedanaestoro dece iz Vrdila, nadomak Kraljeva. Ova izuzetno vredna žena promovisala je svoju prvu knjigu „Sveta Anastasija Srpska“, prenevši vrlo tople reči okupljenima u nadi da će doći kraj beloj kugi u Srbiji.

Чланак Holanđani sa srpskom dušom се појављује прво на Vesti online.

Original Article