Holandija ne prima zahteve stranaca za povratak uz nadoknadu

Holandsko Ministarstvo za strance i integraciju, na inicijativu ministra Verdonka, prekinulo je da prihvata zahteve stranaca za remigraciju.

Holandija je jedina država u Evropskoj uniji koja stranim državljanima starijim od 45 godina, koji su najmanje pola godine nezaposleni ili duži period bolesni, omogućava povratak u domovinu uz mesečnu novčanu nadoknadu do sticanja prava na penziju. Krajem prošle godine broj građana iz bivše Jugoslavije koji su obezbedili povratak na taj način, prema podacima ministarstva, bio je 566. Ovaj zakon postoji već 18 godina, a 2000. je izmenjen, da bi već sada bio pred ukidanjem.

„Prilagođavanje“ zakona

Predstavnik za štampu ministra Verdonka odbio je da potvrdi da je ukidanje Zakona o remigraciji spada u grupu restriktivnih mera holandske vlade. On je istakao da je reč o „prilagođavanju zakona ostalim članicama EU“.

Razlog što je ministar Verdonk prosledio zahtev za ukidanje remigracije u oba doma parlamenta jeste rekordan broj zahteva za remigraciju, nakon što je obelodanjena namera holandske vlade da u što kraćem roku ukine ovaj zakon. Mnoge organizacije koje štite interese stranaca oštro su reagovale na ovakav razvoj situacije i najavile žalbu redovnom sudu, a Socijalistička partija Holandije nazvala je reakciju ministra Verdonka „paničnom“.
Zahtevi koji su do prekjuče stigli u Ministarstvo za strance i integraciju biće razmatrani u najkraćem roku, a neizvesno je šta će se desiti sa svima ostalima koji su nameravali da se uz novčanu nadoknadu vrate u domovinu.