Handke o Novaku i bombardovanju

Da li ste još uvek navijač Novaka Đokovića?

"U Francuskoj postoji poznati sportski časopis L'Ekip, kome je on dao intervju, u kome se kaže da je pre dve godine bio na kraju, gotov, a onda se popeo na planinski vrh Sveti Viktor u pokrajini Provansa, koji je slikar Sezan oslikao, a onda se Novak popeo na taj vrh sa suprugom i pronašao snagu. I ja sam pre 14 godina napisao pripovetku Pouke Svetog Viktora, u kojoj sam pisao o mojoj sličnoj krizi, ali popevši se na vrh Sveti Viktor, odmah sam znao kako ću dalje. U tom smislu je Novak Đoković postao moj naslednik", kaže Handke.

Kako ste Vi tada doživeli euforiju protiv Novaka Đokovića?

"Mislim da je veličanstveno da se on ponovo pronašao, jer u mnogim sportovima, kada se jednom izgubi, nema povratka. Mislim da je to dobar uzor za Srbe, ne samo u tenisu, nego uopšte.2

Osuda NATO bombardovanja je izostala već 20 godina. Kako gledate na to ćutanje međunarodne zajednice?

"Ljudi danas ne vide sopstvenu krivicu…samo krivicu drugih, svoju ne vide. Eto, Joška Fišer, tadašnji ministar spoljnih poslova Nemačke, držao je mnoga predavanja o ratu i tako zaradio mnogo para, a u stvari je jedan od najvećih mangupa koji su ikada živeli u Nemačkoj. I bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, održao je niz predavanja o ratu, a sve je bogatiji i bogatiji…I on nikada neće da se pojavi na punom Vembli stadionu i kaže: ja sam najveću zločinac u Engleskoj. To nećemo nikad da doživimo, ali bi to bilo lepo."

Ali on je sa Klintonom i Medlin Olbrajt puno doprineo da SR Jugoslavija bude bombardovana…

"Ja se čudim da oni dobro spavaju, sigurno dobro spavaju…mi sigurno spavamo lošije od Toni Blera, Klintona ili Joške Fišera", kaže Handke.

Original Article