Očuvanje srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva najvažniji zadatak

Osma konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona okupila je u Beogradu predstavnike iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Srpske, Makedonije, Albanije i Crne Gore, uz prisustvo predstavnika ministarstva spoljnih poslova Srbije i Narodne skupštine Srbije. Na konferenciji je jednoglasno usvojena Strategija očuvanja srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva srpskog naroda u regionu, a razgovarano je i o položaju srpskog naroda u domicilnim državama.

„To je jedan veliki iskorak, koji do sada nije zabeležen u odnosu matične i zemalja regiona. To je inicijativa organizacija iz zemalja regiona, i to krovnih organizacija, koje su priznate i u tim domicilnim državama, da se Srbi organizuju na način da očuvaju svoj identitet u tim zemljama regiona u kojima oni žive”, rekao je Momčilo Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Konferencije.

„Svaki put kad se sastanemo, jedna od prvih rečenica je da molimo i tražimo da se uspostavi ona organizacija u Vladi ili uz Vladu Srbije, koja je zadužena za Srbe u regionu i sa kojom mi Srbi iz regiona možemo da komuniciramo”, rekao je Ljubomir Aleksov, predsednik Skupštine Konferencije.

„Mi smo evo uspeli da u toku ovih osam zasedanja, od Budimpešte do Beograda, ozvaničimo i damo jedan pravni okvir okupljanja, tako da su sve reprezentativne organizacije iz regiona deo ovog zajedničkog projekta”, rekao je Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Osim Mađarske i Rumunije, gde su Srbi kao nacionalna manjina u znatno boljem položaju, kao i u Republici Srpskoj, gde imaju svoju državu, Srbi u ostalim zemljama u okruženju, nalaze se u veoma složenom i teškom položaju.

„Srbi u Makedoniji, za razliku od drugih zajednica, nemaju pravo na izborni predmet. Srbi u Makedoniji imaju samo pravo da u malim, ruralnim sredinama gde se napravi neki broj, imaju kakvu takvu školu srpskog jezika. Istina je da je to samo u Starom Nagoričanu. U Kučevištu i Tabanovcu su svedene na jednog ili dva učenika, što znači da nemamo srpski jezik, nemamo novine, časopise, televiziju”, rekla je Gordana Jović Stojkovska, predsednica Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji.

„U ovom trenutku, možemo reći da se događaju procesi koji bi mogli da dovedu do reorganizacija tih organizacija i stvaranja prepotrebnog jedinstva u sadržajnom i organizacionom pogledu”, istakao je Nikola Todorović, sekretar Nacionalnog saveta Srba Slovenije.

Prema rečima predsednika Saveza Srba iz regiona i predsednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Miodraga Linte, Srbija bi trebalo da pitanje, gotovo dva miliona Srba u osam država regiona, postavi sebi kao jedan od najprioritetnijih državnih i nacionalnih pitanja.

„To praktično znači da bi trebalo osnovati jednu posebnu samostalnu državnu instituciju. Ja sam više puta govorio u javnosti da bi trebalo osnovati Ministarstvo za Srbe u regionu, gde bi radili ozbiljni, odgovorni, stručni ljudi”, rekao je Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

U okviru donesene Strategije očuvanja srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva srpskog naroda u regionu, konferencija je usvojila i predlog da se u 2019. sa najznačajnijim institucijama, Maticom srpskom iz Novog Sada i Srpskom književnom zadrugom iz Beograda radi na realizaciji projekta Jedinstveni srpski bukvar.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.