Hamas objavio snimak još tri zarobljene žene, ponovo traži razmenu talaca: Šta se danas dešava na Bliskom istoku

hamas-objavio-snimak-jos-tri-zarobljene-zene,-ponovo-trazi-razmenu-talaca:-sta-se-danas-desava-na-bliskom-istoku

Sa Bliskog istoka od početka sukoba stiže gomila informacija i vesti – Nedeljnik i danas, 24. dana rata, filtrira sve te glasove i prateći najpouzdanije izvore donosi najvažnije priče iz Izraela i Gaze.

PREMIJER LIBANA: TRUDIMO SE DA LIBAN NE UĐE U RAT IZRAELA I HAMASA

Premijer prelazne Vlade Libana, Nadžib Mikati izjavio je da  se on trudi da osigura da njegova zemlja ne uđe u rat Izraela i Hamasa, iako izraelska vojska i libanski Hezbolah razmenjuju vatru preko granice.

U intervjuu za Frans pres Mikati je rekao da strahuje od eskalacije zbog prekograničnih okršaja i da bi moćni proiranski Hezbolah mogao da otvori novi front s Izraelom.

„Ja obavljam svoju dužnost da sprečim da Liban uđe u rat. Liban je u središtu oluje, a sve zavisi od regionalnog razvoja događaja“.

„Za sada je Hezbolah kontrolisao situaciju racionalno i mudro i pravila igre se poštuju do izvesne mere. Ali u isto vreme osećam da ne mogu da razuverim Libance, jer se situacija još razvija“, rekao je Mikati.

Od početka rata Hamasa i Izraela 7. oktobra, šiitski Hezbolah i palestinski ekstremisti prisutni i u Libanu, ispaljivali su rakete u pravcu Izraela, a na granici je napeto protekle tri nedelje.

Do sada je poginulo 47 boraca Hezbolaha i četiri libanska civila, te jedan novinar od izraelske vatre.

NETANJAHU: HAMASOV SNIMAK JE PSIHOLOŠKA PROPAGANDA

IDF nije prestao sa bombardovanjem Gaze. Za to vreme Hamas je na društvenim mrežama podelio snimak tri žene, koje drži zarobljene, verovatno kako bi tim snimkom izvršio pritisak na izraelskog premijera, prenosi Gardijan.

U tekstu dalje piše da su žene verovatno govorile ono što im je pod prinudom naređeno, iako Ženevska konvencija zabranjuje uzimanje talaca.

U opisu Hamasovog videa pisalo je: „Jedan broj cionističkih zatvorenika koje drži Al-Kasam šalje poruku Netanjahuu i cionističkoj vladi.“

Netanjahu je ovaj video osudio kao „okrutnu psihološku propagandu“, a njegova kancelarija je saopštila da su imena ovih žena Daniel Aloni, Rimon Kirsht i Ielena Trupanob.

„Grlim vas. Naša srca su sa vama i ostalim zarobljenicima.“, rekao je Netanjahu.

Forum talaca i nestalih porodica, krovna grupa za porodice otetih, saopštila je da će rođaci ovih žena održati konferenciju za štampu u Tel Avivu večeras.

Ovaj snimak koji traje 76 sekundi i koji je objavio Hamas, prikazuje tri Izraelke, koje su uzete za taoce, kako sede zajedno u plastičnim stolicama ispred zida od pločica, okrenute ka kameri. Nisu imale vidljive znakove povreda.

Progovorila je samo ona u sredini, gledajući direktno u kameru.

„U zatočeništvu smo 23 dana, a video snimljen u nedelju ili ponedeljak.“

Žena se obratila direktno Netanjahuu i optužila izraelsku vladu da nije dobro branila njenu zemlju tokom napada Hamasa.

„Kažnjeni smo zbog vašeg političkog i nacionalnog zanemarivanja. Niko nas nije čuo. Mi smo nevini građani. Građani koji plaćaju porez državi Izrael. Hoćeš da nas sve pobiješ. Hoćeš da nas sve pobiješ IDF-om.“

Zamolila da Netanjahu pusti palestinske zatvorenike iz izraelskih zatvora i da se taoci razmene.

„Pustite njihove građane, pustite njihove zatvorenike. Oslobodi nas. Oslobodi nas sve! Hoćemo da se vratimo našim porodicama!“

Na kraju je nekoliko puta vrisnula „sada“.

Hamas je ponudio da oslobodi taoce u zamenu za oko 5.000 Palestinaca zatočenih u Izraelu. Netanjahu je odbacio tu ponudu i rekao da bi pritisnuti ofanzivom u Gazi, Hamasovci mogli da puste taoce.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je to što je Hamas objavio snimak, na kojem se vide tri Izraelke zatočene u Pojasu Gaze.

„To je okrutna psihološka propaganda. Činimo sve što možemo da svi oteti i nestali Izraelci budu vraćeni kućama“, preneli su izraelski mediji.

„Naša srca su sa vama i svim drugim taocima.“

Netanjahuov kabinet je objavio imena tri otete Izraelke i naveo da je poziv jedne od njih izraelskom premijeru, da odmah sklopi sporazum o oslobađanju talaca, „dirigovan od terorističke organizacije koja ih drži zatočene“.

Prema informacijama izraelske vojske, u Gazi je 240 talaca.

Izrael odgovorio na napade Hezbolaha iz Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su odgovorile granatiranjem na napade proiranske grupe Hezbolah koja je otvorila vatru iz Libana.

Iz Libana je iz minobacača otvorena vatra na izraelske vojne položaje duž severne granice Izraela, te je bila uzbuna u gradovima u zapadnoj Galileji, sopštio je IDF, piše Tajms of Izrael (Times of Izrael).

Izraelske odbrambene snage navode da su artiljerijskim granatiranjem odgovorile na napad i u južnom Libanu i pogodile mestu na kome su bili borci Hezbolaha.

Pet Palestinaca ubijeno u izraelskim racijama na Zapadnoj obali

Pet Palestinaca ubijeno je danas u izraelskim vojnim racijama na Zapadnoj obali, saopštili su Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave i izraelska vojska.

Četiri Palestinca su ubijena, a devet je ranjeno jutros tokom racije u Dženinu na severu Zapadne obale, dok je peti Palestinac ubijen izraelskom vatrom na ulazu u Jatu na jugu Zapadne obale.

BBC: Omča Izraela oko grada Gaze se steže

Dopisnik BBC piše da je prisustvo izraelskih tenkova na glavnom sever-jug autoputu u Pojasu Gaze sigurno znak da se „omča“ Izraela oko grada Gaze steže, prenosi N1.

Tenk koji je pucao na automobil koji se kretao prema gradu Gazi označava prvo pojavljivanje izraelskih snaga na tom putu.

U gazi do sada poginulo 8.306 ljudi

Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas da je 8.306 osoba poginulo u pojasu Gaze od početka rata sa Izraelom.

Prema podacima ministarstva od 7. oktobra je u Gazi poginulo 3.457 dece i 2.136 žena.

Izrael potvrdio smrt devojke koju je Hamas oteo

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je pronađena mrtva mlada Nemica Šani Luk (23), koju su pripadnici Hamasa oteli sa muzičkog festivala uz granicu s Gazom, prenosi N1.

iZRAELSKI TENKOVI NA PRILAZU GRADA GAZA

Izrealski tenkovi ušli su danas u kvart koji se nalazi na prilazu grada Gaze i zauzeli glavnu saobraćajnicu između severa i juga pojasa Gaze, javili su očevici.

„Zauzeli su put Salehedin i pucaju na svako vozilo koje tuda prolazi“, rekao je jedan od njih za Frans pres.

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Počeo je 24. dan rata između Izraela i Hamasa, a kako će kao i svaki prethodni dan od 7. oktobra biti pretrpan oružanim sukobima, molbama zvaničnika, apelima humanitarnih organizacija i pre svega stradanjem ljudi, važno je izdvojiti neke od najvažnijih „crtica“ koje su obeležile kraj prethodnog dana i početak novog.

Crtice su pred vama:

 • Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan rekao je da MKS ima „aktivne istrage u toku“ o navodnim ratnim zločinima u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali. Tužilac je dodao: „Ne bi trebalo da postoji nikakva prepreka da humanitarna pomoć stiže civilima. A to se, nažalost, događa“.
 • Jordan je zatražio od SAD da na njihovoj teritoriji rasporede sisteme protivvazdušne odbrane Patriot kako bi ojačali svoju graničnu odbranu usled povećanih regionalnih tenzija, rekao je u nedelju portparol jordanske vojske. „Tražili smo od američke strane da pomogne u jačanju našeg odbrambenog sistema raketnim sistemima protivvazdušne odbrane Patriot“, rekao je za državnu televiziju brigadni general Mustafa Hijari, portparol jordanske vojske.
 • Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da su u nedelju u Gazu prešla još tri kamiona pomoći. Kamioni dolaze kao dodatak šest kamiona i timu ratne hirurgije koji su poslati u Gazu u petak, saopštio je MKCK.
 • Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN koji su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati biće održan danas, pošto arapski predstavnik Saveta traži obavezujuću rezoluciju kojom se zahteva da Izrael prihvati humanitarnu pauzu u borbama u Gazi.
 • Palestinske vlasti se neće vratiti na upravljanje Gazom nakon sukoba Izraela i Hamasa bez sveobuhvatnog sporazuma koji uključuje Zapadnu obalu u palestinsku državu, rekao je palestinski premijer.
 • Izrael je pozvao ruskog ambasadora da uloži protest u Moskvi koja je prošle nedelje ugostila delegaciju Hamasa posle napada na Izrael 7. oktobra. Pozivanje Hamasa „šalje poruku koja  terorizam protiv Izraelaca čini legitimnim“, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva spoljnih poslova.
 • Rulja u Dagestanu, pretežno muslimanskom regionu Rusije, upala je na aerodrom u Mahačkali u potrazi za putnicima Jevrejima iz Izraela, nakon što su se pojavili izveštaji da u grad stiže let iz Tel Aviva. Putnici su bili primorani da se sklone u avione ili da se sakriju na aerodromu iz straha da će biti napadnuti. Lokalne zdravstvene vlasti saopštile su da je povređeno 20 osoba, ne navodeći više detalja. Vlasti su saopštile da će aerodrom ostati zatvoren do „normalizacije“ situacije.
 • Džo Bajden je u nedelju ujutro razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanjahuom, saopštila je Bela kuća. „Predsednik je ponovio da Izrael ima svako pravo i odgovornost da brani svoje građane od terorizma i naglasio potrebu da to učini na način i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom koje daje prioritet zaštiti civila“, navodi se u saopštenju Bele kuće. Bajden je razgovarao i sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, saopštila je Bela kuća.
 • Hiljade stanovnika Gaze provalilo je u skladišta UN-a u nedelju, odnevši brašno i druge osnovne potrepštine, kao znak da su došli do prelomne tačke u ovoj humanitarnoj krizi, saopštila je palestinska agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNRVA). „Ovo je zabrinjavajući znak da građanski poredak počinje da se ruši nakon tri nedelje rata i čvrste opsade Gaze“, navodi se u saopštenju UNRVA.
 • Lekari bez granica su poslali 26 tona medicinskog materijala avionom Svetske zdravstvene organizacije u Egipat. „Medicinski materijal može da pokrije potrebe za 800 hirurških intervencija i namenjen je zdravstvenim ustanovama u Gazi u saradnji sa lokalnim zdravstvenim vlastima“, rekao je MSF.
 • Broj dece ubijene u Gazi u poslednje tri nedelje premašio je godišnji broj dece ubijene u ratnim zonama od 2019, saopštili su u nedelju Save the Children. „S obzirom na to da je još 1.000 dece za koje je prijavljeno da su nestala u Gazi, za koje se pretpostavlja da su zatrpane pod ruševinama, broj poginulih je verovatno mnogo veći“, kažu u saopštenju.

Post Views: 656

Originalni tekst