Гујон: Заједно смо јачи

Гујон:-Заједно-смо-јачи

уторак, 17.10.2023,  11:29 -> 13:20

Гујон: Заједно смо јачи

На позив оснивача и руководиоца српских школа у Аустрији Срђана Мијалковића, наша екипа боравила је недавно у Бечу, где је обележено 10 година Просвјетине мреже допунских школа српског језика, које подржава и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, на чијем челу је Арно Гујон.

Јавност га је најпре упознала као оснивача француске невладине хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, што је био његов одговор на мартовски погром над Србима 2004. године. За протеклих 18 година, организација на чијем је челу Арно Гујон, пружила је велику помоћ нашем народу на Косову и Метохији – породилиштима, школама, бројним пољопривредним домаћиниствима…

„Солидарност за Косово постоји већ 18 година и наставља своје активности. Баш током септембра смо имали отварање две школе које смо реновирали на КиМ, такође смо подржали разне пољопривредне пројекте, од куповине трактора до дељења пластеника преко нових фарми, и то је у континуитету заједно са волонтерима. Ускоро имамо и дељење школског материјала по свим енклавама, тако да ево, вредно радимо и мислим да је важно у овом периоду када је тешко Србима на КиМ да сви ми покажемо солидарност и бригу, свако на свом нивоу и можемо на хуманитарном плану. Ми дајемо све од себе, јер они су нам показали пут, пут храбрости, пут солидарности и ми треба да их подржавамо“, рекао је Арно Гујон.

Гујон је од 2015. године држављанин Србије и носилац више одликовања и признања за хуманитарни рад, а од новембра 2020. године на челу је Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Недавно смо га срели у Бечу, на прослави Просвјетиног јубилеја – 10 година рада допунских школа српског језика. Где год се појави, плени својом непосредношћу и добија подршку и симпатије обичног народа.

„Свакако да је то узвраћена љубав и колико моја породица, ја и сви људи који ме подржавају у Француској, ако је то питање, колико они воле Србију толико Србија узвраћа ту љубав и воли нас, тако да свакако смо заједно јачи. А што се тиче Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, ми смо увек били уз српску дијаспору где год да се налази, у било којој земљи. Морамо да кажемо да у Аустрији и Бечу, где је дијаспора многобројна и добро организована ми радимо у континуитету, раније као Министарство за дијаспору, сада као Управа за дијаспору и наставићемо у будућности да развијамо нове идеје и нове пројекте у сарадњи са свим Србима одавде“, рекао је Гујон.

Detaljnije