Gujon: Srbi u Mađarskoj čuvaju klicu autentičnosti

Gujon: Srbi u Mađarskoj čuvaju klicu autentičnosti

8. novembar 2021.
Aktuelno, Region, Vesti

0 Views

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon boravio je u Mađarskoj gde je 4. novembra učestvovao na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj zaštiti i promociji vrednosti nacionalnih manjina održanoj u Budimpešti.

„Srbi vole da kažu da, ako je koren dobar i drvo će biti zdravo. Posetio sam mnoge škole širom sveta, ali nigde nisam video toliko čvrst i zdrav koren kao u srpskoj školi „Nikola Tesla“ u Budimpešti. To nije samo obrazovna ustanova već nešto mnogo više od toga. To je jedna velika porodica u kojoj se čuva klica srpske autentičnosti iz koje izniču mladi obrazovani ljudi duboko ukorenjeni u svom srpskom identitetu. Zahvaljujući direktorki Jovanki, našim profesorima i učenicima, danas u glavnom gradu Mađarske imamo instituciju koja može da posluži kao dobar primer kako treba da izgleda moderna srpska škola u svetu“, rekao je Gujon.

On se sastao sa episkopom budimskim Lukijanom i obišao uži centar Sentandreje, gde se prema njegovim rečima nalazi „najveći srpski muzej van teritorije naše zemlje“.

Image

„Najveći srpski muzej van Srbije nalazi se u Mađarskoj. Svaki predmet ove vredne kolekcije nije samo nasleđe Srba iz Mađarske već deo bogatog i raznolikog kulturnog nasleđa ove zemlje. Samo nas ovakvi zajednički projekti čine delom autentične Evrope. Evrope koja čuva svoje tradicije. Evrope koja se ponosi svojom kulturom i istorijom. U promovisanju takve Evrope, treba da radimo zajedno.“

Slične objave„Tužno je da deca ne znaju jezik predaka“

30. oktobar 2021.Gujon svečano otvorio osam škola srpskog jezika u Austriji

23. oktobar 2021.Gradonačelnik Inzbruka Georg Vili: Diana Budisavljević jedna od najhrabrijih tokom Drugog svetskog rata

21. oktobar 2021.

Check AlsoGujon: Želja za ulaganjem mora da bude ekonomski isplativa

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon učestvovao je na …

Original Article