Gujon na „Svesrpskom dečjem saboru“: Deco, vi ste most između Srbije i sveta

 

U Dečjem kulturnom centru Beograd održan je svečani koncert u okviru festivala dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije – „Svesrpski dečji sabor“, tokom kojeg su deca i mladi iz rasejanja boravili u srpskoj prestonici kako bi upoznali svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine. Koncert je otvorio direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon koji se deci obratio sa „Dobrodošli u svoj Beograd, dobrodošli u Srbiju, dobrodošli kući“.

„Gde god ima Srba, gde god neko govori srpski, gde god neko nosi u sebi srpsku kulturu, predstavlja sve nas. Svako dete koje ima sve to u sebi je most između Srbije i sveta. Svako od vas stvara te male mostove. Nije lako kad se u školi priča drugi jezik, kad idete na fudbal, balet, bilo gde, gde se ne govori vaš maternji jezik. Zato je bitno da i mi ovde u Srbiji čuvamo srpski jezik i negujemo prelepo ćirilično pismo. To nam je svima dato da prenosimo dalje i negujemo za buduće generacije“, istakao je Gujon.

Gujon je naveo da će deca tokom manifestacije imati priliku da se druže sa svojim vršnjacima iz Beograda i steknu nova prijateljstva.

„Možda će se iz tog druženja roditi i prijateljstvo što je najbitnije u životu i u to ćete se, siguran sam, uveriti u budućnosti – da prijateljstvo koje se rađa u detinjstvu traje dugo“, rekao je Gujon.

Smešteni u domovima svojih vršnjaka iz Beograda, deca su imala priliku da upoznaju Srbiju i njenu istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program, koji je osmislio Dečji kulturni centar Beograd uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na „Svesrpskom dečjem saboru“, od 26. do 29. maja, učestvovala su deca iz Nemačke, Rumunije, Hrvatske i Slovenije, a domaćini su im učenici Osnovne škole „Starina Novak“. U Beograd su bili članovi Nemačko-srpskog društva iz Frankufrta na Majni, učenici Teoretske gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara, članovi Vukovarskog pevačkog društva „Javorčići“ i Akademskog kulturno-umetničkog društva KOLO – Chirilandija iz Kopra.

Slične objaveGujon nagrađen „Ćiriličnom darovnicom“ za zaštitu i promociju srpskog pisma

24. maj 2022.„Svesrpski dečji sabor“ od 26. do 29. maja u Beogradu

18. maj 2022.Gujon primio ambasadora Meksika Karlosa Feliksa

16. maj 2022.

 

Check AlsoGujon: Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše sunarodnike iz S. Makedonije

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ugostio je danas …

Original Article