GASTARBAJTER U OTADŽBINI

Lepo i korisno – kombinacija je kojoj svako teži u životu, pa makar sve trajalo samo šest meseci. Još kada se sve dešava u Srbiji, zemlji svojih predaka, onda nema mesta dvoumljenju. Takvu priliku, zahvaljujući svom znanju, ali i „Vestima“, ove nedelje oberučke je prigrlio Dmitar Vojnović (23) diplomirani stručnjak organizacionih nauka iz Den Boša, u Holandiji.
– Mi kod kuće svakodnevno kupujemo „Vesti“ i tekst o privremenom slanju stručnjaka u Srbiju pročitao sam u jednom od aprilskih brojeva. Tu sam pronašao korisne informacije preko kojih sam ostvario kontakt sa kancelarijom IOM-a u Hagu i sve je kasnije bila stvar dogovora – objašnjava nam Dmitar Vojnović, koji je rođen u Holandiji.
Nesumnjivo veliku korist od znanja koje je ovaj mladić stekao na Univerzitetu u Tilburgu imaće beogradski posrednik „Orlando“, čije interese od ponedeljka tokom narednih šest meseci, u srpskoj prestonici zastupa Dmitar.
Kako smo već pisali, Služba za imigraciju IOM, čija je kancelarija u Hagu, šaljeiz Holandije u Srbiju naše stručnjake na privremeni rad. Svi putni i boravišni troškovi su plaćeni, a rad je adekvatno nagrađen platom.
– Idem da pomognem našoj zemlji, a videćemo šta može da iskrsne u tom periodu. Potpisan je šestomesečni ugovor, posle čega je predviđen povratak u Holandiju. Međutim, nikad se ne zna – kaže Dmitar Vojnović. – Moj zadatak je da iz Beograda stupim u kontakt sa holandskim firmama u pokušaju da se srpski proizvodi plasiraju u Holandiju, a pošto ovde poznajem strukturu tržišta nadamo se uspehu. Radi se, između ostalog, o plasmanu prozora i vrata – rekao je ovaj mladić za „Vesti“, pakujući kofere za Srbiju.