Fondacija Ivanka Milosevic iz Cikaga – Urucena prestizna knjizevna nagrada Bogorodica Trojerucica

Fondacija „Ivanka Milosevic“ iz Cikaga urucice svoju prestiznu knjizevnu Nagradu „Bogorodica Trojerucica“ za 2002. godinu pesniku Stevanu Raickovicu, na svecanoj akademiji u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, danas na dan Ikone Presvete Bogorodice Trojerucice, sa pocetkom u 20 casova.

U programu ove svecanosti ucestvovace, pored laureata, poznate licnosti srpskog duhovnog, kulturnog i javnog zivota.

Njegovo preosvestenstvo episkop valjevsko-sabacki gospodin Lavrentije predace dobitniku uglednog priznanja Stevanu Raickovicu Ikonu Bogorodice Trojerucice, i primice podarje Fondacije „Ivanka Milosevic“ za izgradnju crkve Presvete Bogorodice Trojerucice u Bogostici kod Krupnja.

U ime Narodnog muzeja i Krunskog saveta, pozdravnom besedom obratice se Dragomir Acovic, a knjizevnik Slobodan Rakitic odrzace slovo o delu Stevana Raickovica. Poeziju naseg velikog pesnika, danasnjeg slavljenika, recitovace glumac Gojko Santic.

Dragica Milosevic, Ivankina majka i predsednik Fondacije, koja je za ovu svecanu priliku doputovala iz Cikaga, predace laureatu povelju i novcani deo nagrade.

Danasnja svecanost u Narodnom muzeju ukljucuje i druga lepa zbivanja, dobre vesti, u stvari. Tako ce Nevenka Matijevic, direktor Fonda Prvi srpski ustanak iz Orasca, primiti podarje Fondacije „Ivanka Milosevic“ – Fondu za proslavu dvestogodisnjice Prvog srpskog ustanka.

Takodje, akademiku Nikoli Milosevicu, kao clanu novoosnovanog Odbora za ocuvanje spomen-groba Mirka Jovanovica, strica Vozda Karadjordja, bice predato podarje Fondacije za obnovu ovog istorijskog mesta od izuzetne vaznosti za sprski narod iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka. Grob, iz 1813. godine, pronasao je, ovoga leta, u svom selu Rabrovcu kraj Oplenca, pesnik Djordje Nikolic iz Cikaga, ujak Ivanke Milosevic.

Danasnji svecani program u Narodnom muzeju, u muzickom delu, ispunice grupa „Ziva voda“ i pojac Ljuba Manasijevic.

Arhijerej Srpske pravolsavne crkve Njegovo preosvestenstvo episkop sumadijski gospodin Jovan, ponevsi uzdarje Fondacije „Ivanka Milosevic“ manastiru Hilandaru, sluzi danas svetu liturgiju pred Ikonom Presvete Bogorodice Trojerucice, igumanije ove srpske lavre. U svojim molitvama hilandarksoj cudotvorki, pomesni vladika Ivankinih roditelja, molice se za spasenje Srpstva i duse mladenca Gospodnjeg Ivanke.

Knjizevna nagrada „Bogorodica Trojerucica“ ustanovljena je u slavu Presvete Bogorodice Trojerucice, za dobrobit srpstva i srpskog pesnistva, i u spoemen na Ivanku Milosevic, ucenicu V razreda Latinske skole u Cikagu, koja je usmrcena u desetoj godini zivota u jednom od napada agenata jugoslovenske Udbe na pripadnike rodoljubive srpske emigracije, 19. juna 1977. u Cikagu.

Nagrada se dodeljuje za celokupno delo srpskim pesnicima koji, nadahnuti svetoslavljem, pesnicki izrazavaju bice svoga roda, njegovih temelja i svetinja.

Ovo prestizno knjizevno priznanje sastoji se od Ikone Presvete Bogorodice Trojerucice, povelje, novcanog iznosa od 3.000 americkih dolara i stampanja knjige u novopokrenutoj biblioteci „Drustvo pesnika“ Srpske knjizevne zadruge. Dobitnik nagrade se proglasava o Vidovdanu, u Cikagu, sedistu Fondacije „Ivanka Milosevic“.

Tako je, o Vidovdanu, proglasen i ovogodisnji laureat, u Srpskoj narodnoj biblioteci, zaduzbini Miluna i Nadezde Nikolic, Ivankinih dede i babe, u Cikagu. Upravni odbor Fondacije imenovao je ove godine Savet za nagradu u sledecem sastavu: Matija Beckovic, proslogodisnji laureat, Srdan

Bogosavljevic, Jovan Delic, Miroslav Egeric, Aleksandar Jovanovic, Nikola Milosevic, Vasa D. Mihailovic i Novica Petkovic. Clanovi Saveta predlazu po jednog kandidata Upravnom odboru Fondacije, koji, od predlozenih pesnika, bira laureata.

– Nagrada „Bogorodica Trojerucica“ pripala je Stevanu Raickovicu, pesniku koji je, kroz najlirskiju poeziju, u savremenu srpsku knjizevnost uneo duh svetacke smernosti, pesniku koji je, svetosavski tiho, hodio zemljom Srbijom, a pisao poeziju svetskih dometa – izjavila je Dragica Milosevic.

Djordje Nikolic, umetnicki direktor Fondacije i clan Upravnog odbora, rekao je da poezija Stevana Raiekovica „ona zlatna nit koja nas spaja sa iskonom.“