Film "Kosovo, momenat u civilizaciji" u Americi i Kanadi

“Film pokazuje lepotu četiri manastira koji su kao deo svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska i koji su ugroženi od onih koji žele da budu njihovi „štićenici” zahtevom za članstvom u toj međunarodnoj organizaciji. Teško je razumeti da se sve to dešava u srcu Evrope, na teritoriji pod kontrolom međuanrodne zajednice, kao i da iste te međunarodne institucije ne znaju kako su rušene crkve i manstiari, ne znaju da su paljene ikone.

Cilj nam je bio da javnost upoznamo šta se stvarno dešava na Kosovu i Metohiji, gde su Srbi stvarne žrtve. Istovremeno, film nema revanšistički ton već ima poruku ljubavi prema toj baštini. Želeli smo da dopremo do srca ljudi i da im pokažemo da su manastiri zdanja koja nose vrednosnu poruku za celu civilizaciju”, objasnio je autor Boris Malagurski.

Američkoj premijeri filma Kosovo, momenat u civilizaciji prisustvovale su brojne istaknute ličnosti srpske dijaspore u Americi, kao i konzul Republike Srbije Dejan Radulović i vice-konzul Bosne i Hercegovine Darija Bugarin.

Posle Čikaga, projekcije filma, uz prisustvo autora, u toku ove nedelje biće održane u Majamiju (19.2.), Vašingtonu (20.2.), Njujorku (22.2.), Bostonu (23.2.) i u kanadskom gradu Toronto.