Festival SKS za Ameriku i Kanadu

Srpski pevački savez za Ameriku i Kanadu održao je proteklog vikenda svoj 62. godišnji festival u hotelu „Radison“ u Monrovilu (Pensilvenija). Organizator je bila Crkveno-školska opština, odnosno crkveni hor „Sveti Nikola“ iz Monrovila.
Za dva dana festivala nastupilo je 19 horova iz Kanade, Pensilvanije, Ohaja, Ilinoisa, Viskonsina, Mičigena i DŽordžije. Hor iz crkve Svetog Petra i Pavla iz Atlante (DŽordžija) bio je ujedno i hor gost, što se praktikuje na ovakvim manifestacijama.
Prikazan je zavidan nivo pevanja, posebno ako se uzme u obzir činjenica da mnogi pevači pripadaju četvrtoj ili petoj generaciji Srba u Americi i Kanadi. Mnogi od njih ne znaju da govore srpski jezik, ali divno pevaju srpske pesme.
Na repertoaru su bile pesme Stevana Mokranjca, Nikole Resanovića, Alekse Šantića… Većinom su nastupali mešoviti horovi, uz njih jedan dečiji hor – iz crkve Svetog Nikole iz Monrovila, kao i tri muška – crkveni hor „Svetog Dijametrija“ iz Akrona (Ohajo), koji jenastupao kao gost pevačkog saveza, hor „Kosovo“, koji okuplja pevače iz pet crkava klivlendskog područja, i hor „Car Lazar“ iz Pitsburga.
Program je vodila Dana Medić iz Detroita (Mičigen), prvi potpredsednik Srpskog pevačkog saveza. Prisutne je prigodnim govorom pozdravila Jovanka đaković, predsednik SPS.
Na početku festivala otpevane su američka, kanadska i srpska himna, a zatim su dodeljene nagrade „Adam Popović“, za dirigentske zasluge, Dušanu Šauli i svešteniku Milanu Markovini. Na kraju večeri priređena je igranka.
Drugog dana, posle Svete liturgije održane u crkvi Svetog Nikole, u banket sali je služen ručak za sve prisutne. U tri sata u hotelu „Radison“ počeo je nastup horova. Dodeljene su i nagrade članovima Srpskog pevačkog saveza, koji su aktivni više od 50 godina. U ime nagrađenih zahvalio se Bora Dragašević iz Misisage (Kanada).
U toku nastupa, najviše aplauza dobio je simpatični dečji hor. Svi prisutni su ustali sa svojih mesta da pozdrave srpsku mladost. Naredni, 63. godišnji festival Srpskog pevačkog saveza održaće se sledeće godine u Klivlendu. Domaćin će biti hor „NJegoš“ iz Saborne crkve Svetoga Save.