Evropska smotra folklora

Svi ste pobednici, svi ste sjajni! – najlepša je recenica koja je izgovorena tokom celodnevnog takmicenja naše evropske mladosti. Tim recima zahvalnosti voditelja Vladana Jocica pocela je podela nagrada koje su stvarno dobili svi. Pod bleštavilom reflektora spomen-tanjiri medijskog pokrovitelja „Vesti“ podeljeni su predstavnicima klubova, a direktor najtiražnijeg dnevnog lista dijaspore Aleksandar Vidakovic najboljima je urucio pehare velike „kao kuca“.
Bronza „Kolu“ iz Švajcarske, srebro „Opancima“ iz Madarske, a onda se u publici horski prolomilo: „Pomozi, Bože“.
I pomogao je „Biserima“ iz Kreteja, vedroj, razigranoj grupi okicenoj ivanjskim cvecem. Na to se zaorilo: „Mi smo šampioni!“, sreca je visoko poskocila, pale su i suze radosnice.
Naravno, po onoj narodnoj „Neko voli popa, a neko popadiju“, medu takmicarima je bilo i nezadovoljnih, a bilo bi dobro da to shvate sportski i kao „pogonsko gorivo“ za nove trke i dokazivanja.

Cudan narod – peva i igra

Pre više od 1000 godina jedan putopisac je napisao da je sreo cudan narod koji samo peva i igra. To su Sloveni! A to i danas traje. Nažalost, ponekad smo ratovali i nadajmo se da je to iza nas. Mladi koji žive u Evropi treba da znaju da ce nas uvek vezati pesma i igra, a nadam se da ce se oni i vratiti u Jugoslaviju – rekao je ambasador SRJ Radomir Diklic.

Šesti, i ovaj put najmasovniji, evropski sajam našeg folklora dijaspore, na kome su ucestvovale 34 grupe, održao se u pariskom predgradu Aržentoj, u velikoj sali „Žan Vilar“, uz prisustvo oko 2000 takmicara i njihovih prijatelja.
Smotri su prisustvovali ambasador SRJ u Parizu Radomir Diklic, konzuli Gavrilo Kneževic i Miloš Bogicevic, konzul BiH Radomir Bejtovic, kao i sekretar Saveza amatera Srbije Zorka Kneževic, koja je kasnije podelila plakete najbolje plasiranim.
Manifestaciju je otvorio i zatvorio gradonacelnik Aržentoja Žorž Montron uz srdacno „pogurkivanje“ svojih brojnih saradnika.
„Domovino“ na srpskom i francuskom recitovali su ucenici Ivana Stojkovic i Boris Stepanovic, na to su usledili pozdravni govori, a mališani „Bisera“ naceli su igru sa „Hajd, povedi veselo, naše kolo šareno“.
Bogate poklon-nastupe, van konkurencije, u Pariz su doneli „Mladost“ sa Pala i „Prosvjeta“ iz Dervente i, naravno, nagradeni su ovacijama.

Viši nivo igre

Izvanredno je šta su sve pokazali igraci iz cele Evrope na obali Sene. Uistinu se nismo nadali da su folklorne grupe toliko podigle nivo igre i da se mogu prezentovati sa profesionalnim grupama u Jugoslaviji – izjavio je Zoran Jankovic, predsednik Zajednice srpskih i jugoslovenskih klubova u Francuskoj.

„Jelek“ je pevao: „Ja sam delija, ne bojim se komšija“, „NJegoš“ je u publiku bacio vencice, „Opanak“ je došao sa cuturicom i popio prvu cašu za srecu i veselje, a iz publike su doviknuli: „Daj i nama malo!“.
Svi su bili svedoci da tokom dvanćstocasovnog nadmetanja, „noga zemlju nije doticala“, ali je voditelj posle Glamockih igara konstatovao: „Drž’ se zemljo, Vlah te gazi“. Uistinu je bila impresivna slika naše lepezaste raznolikosti, kolorita nošnji, uigranosti, raspevanosti i razigranosti, polja osmeha i rasplinute srece i pri tome moralo se konstatovati: „Srpska Evropa je jaka i duša joj je lepa“, zbog cega se i ovaj put moglo uživati do beskraja.
Strucni žiri stigao je iz Beograda u sastavu: dr Dragoslav Antonijevic, dr Dragoslav DŽadževic i Milorad Lomic. Bili su na istinskim mukama, a prevagnulo je svestrano majstorstvo „Biserove“ radosti života.
I na kraju treba reci: bravo domacini i organizatori. Sve je funkcionisalo besprekorno, uz obilje gostoprimstva isrdacnosti. Stoga je i jednoglasna ocena: do sada najmasovnija i najbolja naša smotra Evrope!
Naredni domacin ove manifestacije bice „Opanci“ iz Madarske, što je presudio Okrugli sto predsednika i predstavnika „Aržentoj 2001“.