Elektronsko izdanje knjige nad knjigama

U nastojanju da pravoslavnu veru, srpsku duhovnost i pismo što više približi vernicima, Srpska pravoslavna crkva pristupila je projektovanju elektronskog izdanja “Svetog pisma”. Projektanti, okupljeni oko firme “Megatrend softver”, ozbiljno su pristupili ovom kompleksnom poslu i nedavno objavili kompakt disk.
Svo svoje znanje, umešnost i poznavanje materije u projekat su uložili inž. Slobodan Jovanovic, ekonomista Milutin Lilic i prota Savo Jovic, sekretar Sinoda SPC. Ovih dana kompakt disk doživljava svoju americku promociju, a vernicima, sveštenicima i svim zainteresovanima o prednosti elektronskog izdanja kompletne “Biblije” govori Milutin Lilic.>

Glavna promocija

U Americi za sada CD možete da kupite u našoj crkvi u Lensingu (Indijana), u knjižari manastira Nova Gracanica, a krajem aprila planiramo i glavnu promociju, koju cemo održati uz blagoslov NJegovog preosveštenstva vladike Longina, NJegovog visokog preosveštenstva mitropolita Hristofora i NJegove svetosti patrijarha Pavla, kaže Miroljub Lilic.

– Medijska promocija koju imamo u Cikagu veoma je dragocena, a mi smo takve reakcije i ocekivali. LJudi se raduju ovom projektu, i to ce nam biti motiv za nova kvalitetna izdanja. Ovaj program nam omogucava da svoje misli proverimo i interpretiramo elektronski, pa uvek možemo proveriti kako se to kaže u “Svetom pismu”, i to na cirilici, sa našim ikonama i zvucnim prikazima naše duhovne muzike. Dok istražujete “Bibliju”, vi možete koristiti veze izmedu stihova razlicitih izdanja “Svetog pisma”, i bicete iznenadeni brzinom nalaženja pojmova – kaže Lilic.
Promoter podseca i na sam rad na ovom projektu.
– Iz devet izdanja “Biblije” sakupili smo integralni tekst, pa zato možemo reci da je ovo najtacnije prevedena “Biblija” na srpski jezik, jer su kompjuterski radene lektura i analiza. Imali smo srecu da naš projekat odobri Sveti sinod SPC i da uz sturcnog saradnika protu Savu Jovica uradimo posao najbolje što je bilo moguce. Sveti sinod SPC je i izdavac ovog projekta, na kome je “Novi zavet” u prevodu Komisije Svetog arhijerejskog sinoda, a “Stari zavet” u prevodu đure Danicica. Kao nagrada, stiglo je i priznanje novinara za najbolji projekat na proteklom Sajmu knjiga, a NJegova svetost patrijarh Pavle ovaj projekat je proglasio delom kojim SPC ulazi u novi milenijum – kaže promoter Lilic.
On napominje da je ovaj kompakt disk je pretraživac pre svega, da je u njemu je cirilica definisana kao pismo, pa je i kompletna softverska arhitektura prikazana u cirilici.
– Uz “Bibliju”, ova elektronska knjiga sadrži i muzicke prikaze naših najboljih horova, naše najbolje ikone po izboru Svetog arhijerejskog sinoda, uz veoma važne sugestije patrijarha Pavla. Tako je ovaj CD primereni moderni prikaz srpskog duha i duhovnosti.
Primerke ovog elektronskog izdanja patrijarh Pavle je urucio predsedniku SRJ Vojislavu Koštunici, patrijarhu Rusije Aleksiju, prestolonasledniku Aleksandru Karadordevicu. Reakcije su više nego povoljne.