Екстремисти у Мађарској дивљају, истрага стоји

Иако све индиције указују на то да аутори претећих порука упућених Србима у Мађарској припадају покрету који је претходног дана организовао ненајављене демонстрације испред Амбасаде Србије, они још увек нису откривени.

Чињеница да истрага (до закључења овог броја СНН-а) није дала резултате и поред индиција на основу којих би се могли идентификовати преступници, забринула је грађане српске националности у Мађарској можда и више него што је то био случај са увредама на њихов рачун, које су се могле прочитати на јавним местима.

Разлог за зебњу је прилично једноставан: показало се да изостанак санкција од стране државе насилници често схватају као охрабрење за нова, тежа недела. Да подсетимо, у Сентандреји и Будимпешти је пре петнаестак дана на више пунктова освануо низ антисрпских графита са порукама: „Смрт четницима“, „За сваког Мађара у јужном крају, десет Срба“ и „Селите се у Србију“.

У овој планираној и синхронизованој акцији на мети су биле фасаде зидова којима су ограђене српске цркве у Будимпешти и Сентандреји, затим Српска школа у главном граду, док су на Текелијануму и на згради Амбасаде Србије остављени леци на којима се као мотив за овај вид узнемиравања Срба у Мађарској спомињу међунационални инциденти у Војводини. Прва информација о догађајима у Будимпешти стигла нам је од будимпештанског пароха, оца Зорана Остојића.

„Након јутарње службе, приметио сам на нашем зиду у Вереш Палне улици 23, расистички графит „HALÁL A CSETNIKEKRE“ (смрт четницима). Наш домар Иштван Нађ је на вратима Текелијанума (ул. Вереш Палне 17) нашао један летак на мађарском језику, у коме се набрајају инциденти који су се догодили у Војводини, а које су наводно починили Срби и приметио је како су ћирилични натпис ТЕКЕЛИЈАНУМ на вратима префарбали. Исти летак је, колико ми је познато, освануо и на нашој Амбасади, на Српској школи и на Саборној цркви у Сентандреји, што говори да је ово била организована акција. Ми смо одмах обавестили полицију о овом немилом догађају“. истиче отац Остојић.

Реаговала је и Амбасада Републике Србије у Будимпешти. Како нам је рекао конзул Милан Вукосављевић, Амбасада је обавестила Министарство спољних послова Мађарске о антисрпским лецима и написима, затраживши да надлежни органи испитају ове случајеве и предузму одговарајуће мере против починилаца.

„Овакве појаве можемо оценити као фашистичке и као напад. Још не знамо да ли су починиоци екстремисти из Мађарске или њихови истомишљеници изван граница, али је чињеница да је то учинио неко ко се противи мирном суживоту Срба и Мађара и неко ко жели да одржи тензију у односима мађарске и српске нације“, истиче за СНН председник Самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов.

По његовом мишљењу, циљ оваквих напада је да екстремисти добију простор у медијима и да заинтересују ширу јавност за своје идеје.

„Свакако је позитивно што се мађарска влада тим поводом огласила преко надлежног министарства и осудила ове чинове, али нажалост, полицијска истрага до данас није дала резултате или пак ми нисмо дошли до информација о тим резултатима. Та неефикасност нас не изненађује, јер ни неки слични ранији случајеви нису разјашњени. Примера ради, у Медини су почетком ове године однети огромни надгробни крстови, а да полицијска истрага о томе такође није дала никакве резултате“, каже челник ССМ-а.

Информације о догађајима у Будимпешти и Сентандреји пренели су готово сви медији у Србији, а та тема била је и повод за интервјуе са више угледних историчара и познавалаца мађарско-српских односа. Између осталих, огласило се и Друштво за очување сећања на Холокауст, чији је председник Александар Вељић и аутор књиге о злогласној новосадској Рацији из 1942.

„Годинама Друштво за очување сећања на Холокауст указује на потајне активности на обнови етнички чисте „Велике Мађарске“. Наша упозорења се неретко дочекују подозриво, као покушаји да се изазове немир у међунационалним односима. За то време „испод жита“ је из наставног програма у Мађарској укинут „Тријанон“, у школе су окачене мапе са ликовима „знаменитих Мађара“ од којих се једна недавно појавила у сенћанској гимназији. Даље, у Ади је постављен споменик србомрсцу Дамјаничу, основана је Мађарска гарда, ослобођен кривице Шандор Кепиро, очинилац планираног геноцида у Новом Саду, Хорти је добио спомен плочу на реформатском факултету у Дебрецину“, каже Вељић у интервјуу листу „Правда“.

„Окупација Бачке од стране Миклоша Хортија усмртила је 100.000 људи. Поклоници Хортија, једног од највернијих Хитлерових савезника, исписали су графит „10 Срба за једног војвођанског Мађара“, што је пресликана хитлеровска политика. Тим изливима србомржње претходи антисемитска хистерија која је присутна у Мађарској већ годину дана, те поново видимо да антисемитизам и србомржња обично иду „руку под руку“, истиче Александар Вељић. Покрет „64 жупаније“ није забрањен. Споменик убици стоји у Ади, а имена убица Срба и Јевреја још увек су на мађарском споменику у Сенти. Улица Јаноша Дамјанича је у Кањижи, а још увек се скрива истина о Миклошу Хортију“, закључује Вељић.