Експо Русија Србија, хотел Метропол 14-16. март 2018.

У Београду ће од 14. до 16. марта бити одржани пета јубиларна међународна индустријска изложба „Експо Русија–Србија 2018“ и 5. Београдски бизнис форум на којем ће, поред великог броја српских фирми, учествовати представници више од 200 руских компанија.

На конференцији за штампу која је одржана 20. фебруара у хотелу “Метропол”, уз изузетну медијску посећеност, представљена је Пета међународна изложба Експо Русија-Србија.

Теме изложбе биће енергетика и енергетски штедљиве технологије, рударство, грађевинарство, индустрија нафте, као и медицина, ИТ, туризам, најавили су организатори, на конференцији за новинаре. Циљ манифестације, како је истакнуто, јесте унапређење трговинско-економских односа између Русије и Србије у контексту Споразума о слободној трговини, као и интензивирање трговинских односа са другим земљама региона.

Председник организационог одбора „Експо Русија – Србија 2018“ Давид Вартанов истакао је да се изложба организује у склопу обележавања 180 година дипломатских односа две државе, као и да постоји велики број могућности за унапређење економских веза.

На изложби ће учествовати предузећа крупног, средњег и малог бизниса, а биће одржане регионалне презентације републике Татарстан, Московске, Псковске, Ростовске области, као и компанија из Србије и других земаља Југоисточне Европе.

Да нису искоришћени сви потенцијали у економској сарадњи две земље, а да постоји огроман простор за то, потврдио је и Андреј Хрипунов из Трговинског представништва Руске Федерације у Србији.  Председник Трговинског представништва Руске Федерације у Србији Андреј Хрипунов каже да је управо развој иновационих технологија нешто што представља будућност сарадње Србије и Русије, а као пример је навео и план Владе Русије да са Владом Србије оснује радну групу за развој иновација.

пре неколико месеци технолошки парк „Сколково“ из Москве успоставио партнерски однос са технолошким парком „Звездара“ из Београда, што је омогућило руским фирмама да буду боље представљене у Србији, чиме се створила нова перспектива за сарадњу између на релацији Москва–Београд.

Хрипунов је истакао и да велику пажњу треба посветити малим и средњим компанијама, јер управо оне, ако изузмемо енергетику и друге велике компаније, остварују трећину укупне робне размене између Русије и Србије.

Председник организационог одбора „Експо Русија–Србија“ Давид Вартанов подсећа да изложба добија посебну важност ако се у обзир узме да Србија и Русија ове године обележавају 180 година од успостављања дипломатских односа две државе.

Госпођа Светлана Забелина, директор изложбе Експо-Русија-Србија која исказује велики труд, изузетну организацију позвала је све на предстојећу изложбу.

На конференцији се обратила и директорка сектора за међународне односе Привредне коморе Србије (ПКС) Јелена Јовановић, која је потврдила да је трговинска размена Сирије и Русије у порасту и прецизирала да је она за 2017. годину износила 2,5 милијарди долара.

Стожер у Београду је свакако господин Михаил Иванович Акопов који је задужен за припремне радње око предстојећег привредног сусрета руских и српских организација и предузећа, указао је на ову својеврсну привредну утакмицу која као у спорту тражи максимална улагања и резултате.

Током изложбе у марту, биће одржане многобројне конференције и округли столови на теме перспективе развоја у области иновација, о употреби алтернативних енергетских потенцијала, модернизацији путева и саобраћаја, развоју туризма

Изложбу је организовало АД „Зарубеж-Експо“ под патронатом Привредне коморе РФ, уз подршку државне Думе и Савета Федерације РФ, Министарства спољних послова РФ, Министарства привредног развоја РФ, Министарства инустрије и трговине РФ, Министарства образовања и науке РФ, Министарства пољопривреде РФ, Амбасаде и Трговачког представништва Русије у Србији, Амбасаде Србије у Русији, МАМФ, Привредне комора РФ, Руског центра науке и културе у Београду „Руски дом“, као и ресора других држава Балканског региона. Циљ манифестације је проширење трговинско-економских односа између Русије и Србије у контексту Споразума о слободној трговини између земаља, интензивирање трговинских операција са другим земљама региона.

Позивамо све заинтересоване компаније да узму учешће на EXPO-RUSSIA SERBIA!

ОРГАНИЗАТОР:

АД „Зарубеж-Експо“

Тел.: +7 (495) 721-32-36,

+7 (495) 637-36-33, +7 (495) 637-50-79

www.zarubezhexpo.ru

info@zarubezhexpo.ru

 

 

 

Тел.: +381 11/3300 900

www.pks.rs