Dva aršina i za mrtve

Posle prekida sahrane našeg zemljaka iz Malmea Laze Vukadinovića kada je pokojnik vraćen u mrtvačnicu, ponovna sahrana trebalo bi da se obavi danas na novom mestu koje će odgovarati porodici i želji pokojnika.
Švedski dnevni list „Metro“ iz svog ugla je opisao nesporazum oko parcela za sahranu pravoslavnih vernika. Međutim, sveštenik srpske pravoslavne crkve Milan Gardović koji je služio opelo ne deli u potpunosti njihovo mišljenje i objasnio nam je o čemu se radi.
– Ponašanje prema našim mrtvima i određivanje gde ćemo ih sahraniti je diskriminacija.
Uprava groblja u Malmeu je odlučila da nas razbaca i da nam ne dozvoli da sahranjujemo naše ljude na istom mestu. Svako ima pravo da odluči gde će biti sahranjen, ali to pravo je sada nama uskraćeno.

Rodbina trpi

Otac Milan navodi da nerazumevanje pogrebnih institucija niko nije očekivao. Šef groblja se poziva na odluke političara da tako treba da bude, a kada mu je traženo da pokaže tu odluku, on to nije uradio.
– Iskreno rečeno, sumnjam da je takva odluka donesena, a ako jeste onda makar znamo kome treba da se obratimo ili žalimo. Nadam da će vernici biti jedinstveni i da ćemo dobiti pravo koje nam pripada, što znači da sami biramo gde ćemo biti sahranjeni.
– kaže Gardović i dodaje da mu je žao rodbine pokojnika koja najviše trpi zbog ovoga.

Otac Milan objašnjava da je deo novca od poreza namenjen za održavanje groblja i sahrane. Do sada su se pravoslavni vernici sahranjivali na zajedničkim parcelama, koje su već popunjene. Kada je traženo novo mesto, uprava groblja je odbila zahtev da im se dodeli zajednička parcela već su ih uputili na popunjavanje praznih mesta među drugim nepravoslavnim grobovima. Na primedbu sveštenika da će se ta mesta brzo popuniti, šef groblja je objasnio da posle određenog roka može da se koristi ista zemlja.
– Kod nas pravoslavnih, groblja su svetinje i ovako nešto nije prihvatljivo – kaže otac Gardović.
Među Šveđanima je sve učestalije kremiranje. Većina se ne sahranjuje na tradicionalan način već im prosipaju pepeo ili samo polažu urnu u zemlju.

-To naravno nije dozvoljeno u našoj crkvi. Zbog sve manjeg broja švedskih sahrana oni sada žele da popune prazna mesta sa našim grobovima. U poslednje vreme mnogo naših ljudi se sahranjuje ovde i zato su postojeće parcele relativno brzo popunjene .
Sveštenik nam objašnjava da su njihovi zahtevi odbijeni pod izgovorom da nema mesta, a zatim nas je odveo na groblje pokazujući da to nije tačno.
– Vidite ove slobodne površine sa obe strane naših parcela. Ne dozvoljavaju nam da ih koristimo. Daju nam većinom popunjene parcele. Vernici su ogorčeni i smatraju da ovakav tretman naših pokojnika nije neprihvatljiv – zaključuje otac Milan Gardović.