DONACIJE IZ NEMAčKE ALEKSANDRU SMUKOVU IZ DOBRINACA KOD RUME

Nakon posete rođacima svoje majke u Mostaru i malom predahu od svakodnevnih nevolja u kući porodice Smukov iz Dobrinaca kod Rume, u beogradsko Dopisništvo “Vesti” došao je četvorogodišnji Aleksandar Smukov, oboleo od malignog tumora očiju. Tu su ga čekale donacije naših čitalaca o kojima smo nedavno pisali. Majci Aleksandri uručili smo 100 evra Gordane Majer iz Ulma, kao i 50 evra Jele B. Vojinović iz Nathajma. Takođe, sačekala ga je i donacija Anđelke Klinde iz Nemačke. Ona je mališanu, kome je desno oko izvađeno, a na levom metastaze operacijom ne mogu biti uklonjene, zbog čega mora na zračenje u Nemačku, poslala 100 evra.

– Moja baka je na samrti. Želela je da pre odlaska sa ovog sveta vidi Acu. Nisam imala srca da joj tu želju ne ispunim. On je ljubimac familije, moje u Hercegovini i očeve u Sremu, a, evo, i ljudi dobre volje iz celog sveta – rekla je Aleksandra Smukov, duboko ganuta brigom zemljaka za njenog sina.

Kaže da je Aca put dobro podneo, iako ga je odvela sa mnogo straha. I boravak van kuće u kojoj bolest caruje, veoma mu je prijao, u šta su se mogli da uvere i novinari “Vesti”. Obraščići su mu se zarumeneli i popunili tako da je očna proteza manje upadljiva. Dečak je pun priče o svojim rođacima, a usta majke Aleksandre puna su reči zahvalnosti za Acine donatore.

Prilog iz Sidneja

Od dana kada je do čitalaca “Vesti” stigla informacija da Aleksandar Smukov kreće u novu bitku, ovog puta za spas drugog oka, donacije prosto sustižu jedna drugu. Tek što su uručene dve napred navedene iz Nemačke, u Redakciju “Vesti” stigla je nova. Familija Crnogorac poslala je 200 australijskih dolara iz Liverpula, sidnejskog predgrađa, a donacija će biti uručena naredne nedelje kada Aca dođe u Beograd zbog kontrole očne proteze, na koju se još uvek navikava.

– Teško je zahvaliti se svim tim dragim ljudima na pravi način. Mislim da prave reči za to ne postoje. Nažalost, moj Aca je još uvek u životnoj opasnosti iako se to po njegovom izgledu i ponašanju ne može zaključiti. Tumor na levom oku mnogo se proširio i jedino što preostaje u daljem lečenju jeste zračenje koje bi, po preporuci lekara, trebalo da se obavi u Nemačkoj. Oni su poslali svu medicinsku dokumentaciju o dosadašnjem toku Acinog lečenja nemačkim oftalmolozima i još uvek čekamo njihov odgovor. Teško mi je da kažem, ali najviše strahujem od negativnog odgovora. Ne znamo ni koliko će terapija koštati, ni u koja će bolnici biti, ni koliko ćemo tamo ostati. Sve su to pitanja koja nas muče. Ali, ne preostaje nam ništa drugo do da budemo strpljivi i verujemo da će Aca bitio spasen – rekla je Aleksandra Smukov koja, osim na Acu, pazi, neguje i redovno vodi na fizikalne terapije svoje sedmogodišnje bliznakinje Ivanu i Nikolinu, obolele od cerebralne paralize.

Ako želite da pomognete zemljacima u domovini uključite se u stalnu akciju “Humanitarni most”.
Telefon u redakciji “Vesti” u Nemačkoj je: 06101/58660 i 586612, telefaks 06101/1345.
Dopisništvo u Njujorku, telefon: (212) 6892531, telefaks: (212) 6892674.
Dopisništvo u Beogradu, (++38111) 3193771.