DONACIJE IZ ITALIJE, NEMAčKE, HOLANDIJE I SRBIJE MALIŠANU IZ DOBRINACA KOD RUME

Nakon završetka drugog ciklusa hemioterapija u novosadskoj klinici, četvorogodišnji Aleksandar Smukov iz Dobrinaca kod Rume, kome su oba oka izvađena zbog malignog tumora, došao je sa majkom Aleksandrom u beogradsko Dopisništvo “Vesti”.
Povod za njihovu posetu bile su nedavno pristigle donacije, o kojima smo već pisali, a to su 250 evra koje su Smukovima namenili vozači iz Italije, sa Milanom Glišićem na čelu, kao i 100 evra koje je poslao dobrotvor Dragan M. iz Ludvigzburga.

– Veliko hvala vozačima iz Italije na pomoći i što se uvek sete moje dečice. Želim da se od srca zahvalim i donatoru Draganu iz Nemačke na ukazanoj pažnji. Ovolika podrška zemljaka širom planete daje nam snagu da se izborimo sa silnim mukama koje su se nadvile kao crni oblaci nad našim domom, ali i da ne posustanemo u daljoj borbi – rekla je majka Aleksandra preuzimajući novčane priloge.
Tokom razgovora sa majkom, nismo mogli a da ne primetimo njenu duboku zabrinutost za sina, jer iako je on, uvek kada dođe u naše Dopisništvo, toliko veseo i živahan, da čovek nikad ne bi ni pomislio da mu je život još uvek u opasnosti, ovog puta to nije bio slučaj.
čak je i mali Aleksandar delovao potišteno, jer dejstvo citostatika njegov organizam ne podnosi najbolje.
Koliko su snažne hemioterapije koje pri tom i malom Aci oduzimaju snagu, kao dokaz najbolje je govorila njegova glavica na kojoj je bio samo poneki pramen kose.

– Moj sin baš teško podnosi hemioterapije koje su mu prepisali nemački lekari. Mučnine i povraćanje potpuno su ga iscrpeli i oduzeli mu interesovanje za bilo šta. Ni sama nisam sigurna šta da mislim o tome, da li je to dobro ili loše za njega, jer će lekari konačan sud o tome da li su metastaze u potpunosti pobeđene, moći da mi daju tek kada primi sve terapije. Kao da to što je Aca ozbiljno bolestan nije dovoljno, jedna od bliznakinja, Ivana, je takođe bila bolesna pa sam i za nju brinula i negovala je – zaključila je suznih očiju Aleksandra Smukov, ali čvrstog glasa, kako mali Aca ne bi čuo da je njegova majka uzbuđena.

Hvala plemenitoj sugrađanki

Pored donatorke iz Holandije pomoć, u vrednosti od 9.000 dinara (oko 85 evra), na kućnu adresu Smukova poslala je i Slavica Topić iz Novog Sada.
– Suprug Slavice Topić, kome nažalost ime ne znam, radi u inostranstvu i ima prilike da često čita “Vesti”, pa je tako saznao i za našeg Acu. Priču je pročitala i Slavica i odmah su poželeli da nam pomognu. Zato bih želela da im se zahvalim od sveg srca na brizi i pažnji za mog sina – rekla je Aleksandra Smukov.

Mali Aca će provesti kod kuće nedelju dana, a onda mora ponovo u bolnicu da nastavi terapiju.
Za sada je njegovo stanje stabilno, ali lekari još ne mogu da tvrde sa potpunom sigurnošću kakav će biti krajnji ishod lečenja jer svaki maligni tumor je jako nepredvidljiv.
Ispričavši nam o svojim strahovanjima za svog sina, Aleksandra Smukov je novinare “Vesti” tom prilikom obavestila i o prilogu koji im je stigao na kućnu adresu.
Svoju pomoć malom Aleksandru uputila je dobrotvorka Zdravka Starčević sa porodicom iz Holandije. Rođak ove plemenite dame, Boris Starčević, doneo je Smukovima lično na kućni prag donaciju od 50 evra kao i toplo pismo u kome između ostalog piše:

“Dragi Aleksandre, pre izvesnog vremena sam vas zvala i obećala tvojoj majci da ću vam se ponovo javiti. Svoje obećanje nisam zaboravila, jer vrlo često pomislim na tebe, tvoje sestre, mamu i tatu. Želim tebi, kao i tvojim roditeljima mnogo snage pred svime što vas očekuje. Božji putevi i naumi nama nisu poznati, ipakse duboko nadam da će vam doći bolji dani. Samo verujte i sigurna sam da hoće. Moja pomoć nije velika, ali je od srca i volela bih da tvoja majka Aleksandra tebi i tvojim sestricama kupi poneku sitnicu. Neka vas sve dragi Bog čuva! Pozdrav od Zdravke Starčević sa porodicom.”

– Ovom prilikom želim da se zahvalim ovoj divnoj ženi na ukazanoj pažnji i toplim rečima podrške koje nam je uputila, i koje meni i suprugu u ovim trenucima neizvesnosti, mnogo znače. Isto tako bih se zahvalila još jednom svim ostalim dobrim ljudima koji su nam svoju pomoć već slali, bez koje bi lečenje moje dece bilo neadekvatno, jer suprug Dušan i ja sami ne bismo uspeli da pokrijemo sve troškove i pružimo im najbolju negu – kazala je Aleksandra Smukov, koja pored Ace brine i o svojim bliznakinjama, Ivani i Nikolini, koje boluju od cerebralne paralize.