Doigrali do Srbije!

Srbi iz Švedske pokazali kako se igra kolo

Početkom septembra u Srbiji je boravila jedna (po)priličo neobična igračka skupina iz Švedske koja nosi ime Sitan vez.
Došli su u Užice i Beograd.
Da igraju kolo!
Da se odmah razumemo, ovaj igrački ansambli nije ništa drugačiji od kulturno-umetničkih društava u Srbiji. Igraju lepo, poletno, energično, nose srpsku nošnju (koju, ipak, sami šiju) i uživaju uz zvuke srpskih narodnih kola. Neobično je to što su svi članovi KUD Sitan vez, do jednog – srspka deca rođena u Švedskoj i koja su tamo odrasla i koja imaju daleko manji kontakt i sa jezikom i sa kulturom kojoj poreklom pripadaju.
Iako žive stotinama, zapravo – 1310 kilometara od Beograda, u gradu Malmeu na jugu Švedske, ovi momci i devojke – na koje je, izgleda, tamošnja klima i podneblje uticalo pa po svetlom tenu, kosi i očima, više liče na Sknadinavce – ne samo da vole srpsku pesmu i nošnju, već se trude da međusobno uvek govore na srpskom i to što preciznije i bolje, a često imaju predavanja i o srpskoj istoriji i kulturi.
Premda su svi mahom tinejdžeri, pa se očekuje da ih u tim godinama interesuje mnogo toga drugog a ne recimo istorija ili učenje jezika sa kojim nisu imali direktan kontakt u širem okruženju, ipak su, čini se i više nego njihovi roditelji, jako zainteresovani da znaju i na pravi način pokažu ko su i odakle su poreklom, i to ne samo kroz igru.
Posle dugo godina uvežbavanja i priprema, početkom septembra boravili su u Užicu i u Beogradu, gde su ponosno prikazali da i oni tamo znaju i da pevaju srpske pesme i da igraju srpsko kolo, ali i da vole zemlju iz koje su potekli.
U osnovi KUD Sitan vez, ljubav, zapravo, i jeste suština svega.
– KUD Sitan vez osnovano je 12. maja 2009. Počeli smo sa radom u prostorijama hrama Sveti ćirilo i Metodije u Malmeu. To je bilo prvo srpsko kulturno-umetničko društvo u Švedskoj, sačinjeno od male grupe ljudi, zaljubljenika u folklor. Na početku, imali smo svega četiri para igrača. Napornim radom i zalaganjem uspeli smo da skupimo oko 200 članova, od kojih je oko 70 aktivnih, podeljenih u tri drupe – dečija grupa, omladinci i seniori, kaže Svjetlana Jovović, prva žena ovog Društva.
Ovo srpsko udruženje u Švedskoj maja ove godine organizovalo je festival folklora u Malmeu. Učestvovalo je šest srpskih folklornih društava iz Švedske, a pridružili su im se i igrači iz užičkog KUD-a Prvi partizan. U septembru je bio red da im se uzvrati poseta, pa tu tako boravili u Užicu i u Beogradu.
– Naša deca koja su rođena u Švedskoj, došla su da se nauče da igraju, ali i da pokažu šta su oni naučili i šta znaju.
Iako sve ovo zvuči lepo i plemenito, nijedan posao nije bez prepreka. Naravno, ako jedna stvar prati Srbe svuda, to su finansijski problemi i poteškoće.
– Veliki problem sa kojim se susrećemo je finansiranje, jer svako udruženje u Švedskoj mora da opstaje određeni period kako bi pokazalo da je ozbiljno i da bi time steklo pravo na finansijsku pomoc. Ipak, zahvaljujući našim ljudima koji pomažu naš rad, skupili smo deo novca koji dajemo za nabavljanje nošnji kako bismo imali raznovrstan repertoar.
U Sitnom vezu nije bitno samo da se srpski igra, već i govori.
– Trudimo se da sa decom pričamo što više srpski. Dušan Savić, sadasnji umetnički rukovodilac, nije dugo vremena u Švedskoj pa su deca i na neki način naterana da pričaju srpski jezik sa njim, kaže Svjetlana.
Početkom septembra KUD Sitan vez boravio je u prvoj poseti Srbiji. Nastupali su u Užicu i Beogradu. Kako kaže Svjetlana Jovović, ovo je za čitavo Društvo bilo veoma korisno jer su u dva dana za redom imali dva nastupa, a i bilo je lepo videti decu koja su rođena daleko, a ipak osećaju da je i Srbija njihova zemlja.
Srbi u Švedskoj su relativno dobro povezani međusobno i organizuju brojne manifestacije kako bi članovi zajednice održali kontakt. Najviše Srba ima u Malmeu, Geteborgu i Štokholmu. Njihova nada i želja je da kroz razne aktivnosti i projekte spreče asimilaciju novih generacija koje se tamo rađaju, ali i da ojačaju veze sa otadžbinom, pre svega na kulturnom planu.
M.D.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.