Docek vaskrsa u Nemackoj

U postu i molitvi mnogoborjni vernici Srpske pravoslavne crkve u zapadnoj i severnoj Nemackoj docekuju ovogodisnje vaskrsnje praznike. U malom gradicu Boholtu na holandsko-nemackoj granici Svetu vaskrsnju liturgiju sluzice u nedelju od 12 casova novi svestenik Dusko Spasojevic, koji ce sve to ponoviti u ponedeljak u obliznjem Kevelaru od 17 casova. U Bilefeldu tradicija ni ove godine nece biti izneverena, a svestenik Bogdan Smiljic je u nedelju sa vernicima najpre od 7 casova u Bekofu, da bi od 10 sati sluzio u Bilefeldu Svetu vaskrsnju litirgiju.

Zigen bez proslave
Nazalost, Zigen i srpski prvoslavni vernici ove godine nece svecano u SPC proslaviti Vaskrs. Nadlezni svestenik mr Dragoljub Jojic te dane sluzice u Bonu i Koblencu.U Osnabriku se oduvek zna da Sveta vaskrsnja liturgija otpocinje tacno u 5 sati, izjutra nedeljom, a svestenik Marinko Rajak sluzice na isti dan u obliznjem Lingenu od 16 casova.

Mladi svestenik Simon Turkic u subotu od 23 sata je u gradu Kaselu, a vernici tu dolaze na Vecernje bogosluzenje i Svetu vasrsnju liturgiju. U nedelju je Turkic od 11.30 sati u Braunsvajgu, dok je isti dan termin rezervisan od 18 casova u Gepingenu. U ponedeljak svestenik Simon stize u Paderborn i sluzice povodom Vasrsa od 17 casova. Mladi duhovnik Milovan Milosevic sluzice na Veliku subotu litirgiju od 10.30 u Bremenhafenu. Isti dan od 19 sati je vecernja sluzba u Vihelmssafenu. Vaskrsnja sveta liturgija u Bremenu je u nedelju od 10.30. Tradicionalna Vaskrsnja zabava je u subotu 21. aprila od 18 sati. U glavnom gradu nemacke pokrajne Severne Rajne Vestfalije, Deseldorfu, svestenici Sretoje Dusanic i Petar Knjeginjic sluze u subotu od 24 sata Vaskrsenje Hristovo. Veliki broj verujuceg srpskog pravoslavnog naroda dolazi sledeci dan u SPC Sveti Sava u Diseldorfu na Svetu vaskrsnju liturgiju. U Dortmundu svestenici đorde Trajkovic i njegov zamenik Dragan Djuricic sluze Svetu vaskrsnju liturgiju u nedelju od 10 casova. Posle je svecani rucak i narodno veselje u porti SPC Sveti apostol Luka.

Bon
U Bonu jerej mr Dragoljub Jojic uskoro odlazi u penziju i ovo je njegovo poslednje bogosluzbeno mesto pred odlazak u Jugoslaviju. Za petak je u Bonu zakazano vecernje bogosluzenje od 19 sati sa iznosenjem plastanice u kojoj je bilo telo Isusa Hrista. U nedelju od 8 sati, u SPC u Bonu sluzi se izobraziteljna sa osvecenjem vaskrsnjih jaja. Dva casa kasnije na redu je ispovest i pricesce vernika uz Svetu vaskrsnju liturgiju, a svestenik mr Dragoljub Jojic sluzice je u obliznjem Koblencu.

U brdovitom Zauerlandu Srbi oduvek veliki znacaj pridaju dolasku na Svetu vaskrsnju liturgiju. Uvazeni svestenik Nedo Janjic u petak od 15 sati u SPC u Altenu sluzi povodom iznosenja plastanice. Sveta liturgija na redu je u nedelju od 10 casova. U najvecoj nemackoj luci Hamburgu Sveta vaskrsnja liturgija je u novokupljenom hranu od 10 sati. Svestenici Dragan Jovanovic i Borisav Simic dogovorili su se da sluze na isti dan i u Kilu od 9, ali i u Libeku od 11 casova. Veliko narodno veselje povodom Vaskrsa tradicionalno se prireduje u sali Pineberg. – U subotu od 10 sati imamo Svetu liturgiju na redu, ali nesto kasnije i (molitvu za teze bolesnike) u SPC Hamburg – prica za „Vesti“ bogougodnim glasom svestenik Dragan Jovanovic. U Kelnu je Sveta vaskrsnja liturgija u nedelju od 10 sati. Popularni mladi Danilo Radmilovic i predsednik SPCO iz grada na Rajni dr Lazar Stanic organizovali su svecani rucak za sve vernike. U Ahenu Srbi radosno docekuju svoj veliki praznik Vaskrs u novim crkvenim prostorijama novokupljenog hrama. Svestenik Slavenko Savic i predsednik SPCO Slobodan Vulic obavestavaju sve da je Sveta vaskrsnja liturgija zakazana za nedelju od 9.30 casova. U Vupertalu arhijerejski namesnik vladike Konstantina sluzi u subotu od 10 sati Svetu liturgiju povodom Velike subote. U nedelju je svestenik Jovan zakazao vaskrsnje jutrenje od 9 sati, a Sveta vaskrsnja liturgija sluzi se jedan sat kasnije. Svecani rucak je u prostorijama Srpske pravoslavne crkve u Vupertalu, a narodno veselje u dvoristu ove zgrade.