Do azila samo sa ‘sekirom u leđima’

Obelodanjeno je da u Švedskoj deluje humanitarna organizacija koja pomaže izbeglicama da se sakriju od vlasti i tako izbegnu proterovanje iz ove skandinavske države. Delujući pod motom „nijedan čovek nije ilegalan“ oni se trude da ukažu na činjenicu da se izbeglice vraćaju i tamo gde su njihovi životi i sigurnost ugroženi u istoj meri kao i kada su odatle pobegli tražeći sigurno utočište na Zapadu.
– Ako stižeš iz Srbije, Bosne ili Kosova moraš imati sekiru zabijenu u leđa da bi dobio azil u Švedskoj, kaže Erik Helgesen volonter u grupi koja pomaže izbeglicama. – Danas je nesigurno na Kosovu, ali se ljudi i dalje vraćaju na to područje Balkana. Iako ljude ne proganja sama država, nema nikakve pravne zaštite za manjine, priča Helgesen i dodaje, da on smatra da u švedskom zakonu postoji mogućnost dobijanja boravišne dozvole, ali tumačenje humanitarnih razloga i povezanosti sa porodicom postalo je mnogo oštrije poslednjih godina.
Rezultat toga je ogroman broj ilegalnih izbeglica koje se kriju u Švedskoj. Nije nikakvo iznenađenje kada policija prilikom rutinske kontrole otkriva takve ljude. Tako je bilo i u nedavnom incidentu koji se desio na trgu u Malmeu i koji se završio proterivanjem jednog našeg zemljaka.
Kako piše ovdašnji dnevni list „Sidsvenska dagbladet“, automobil kojim je upravljao 29-godišnji vozač naleteo je na biciklistu. Policija je stigla zajedno sa ekipom prve pomoći. Prilikom kontrole vozača pokazalo se da je za upravljačem bio azilant iz SCG i da je pobegao iz prihvatilišta za izbeglice posle odluke da ga proteraju. Policija je predala mladića kolegama iz odeljenja za strance koji su mu dali ultimatum:
„Vrati se dobrovoljno u SCG sa personalom iz zavoda za strance ili ćeš biti proteran uz policijsku pratnju.“ U narednih nekoliko dana očekuje se provođenje proterivanja, a novinari ovog lista napominju da je biciklista ipak bolje prošao. Otpušten je iz bolnice zdrav i samo sa ogrebotinama.

Ima još dosta sličnih slučajeva čime se dopunjava sliku koju daju švedski mediji naglašavajući da se u ovoj zemlji nalazi hiljade ilegalnih izbeglica.