Djurdjevdanski sabor u Svedskoj

Od 27. aprila do 6. maja u Sedertelju kod Stokholma organizovace se Djurdjevdanski sabor. Parohija Svetog Georgija Velikomucenika zajedno sa Srpskim drustvom iz ovog mesta slavi svoju krsnu slavu Djurdjevdan koja izrasta i u znacajnu kulturnu manifestaciju Srba u ovom delu Svedske.

Iz obimnog programa Djurdjevdanskog sabora izdvajamo svetsku izlozbu Srpska stampa u rasejanju. Koliko se zna bice to prvo okupljanje glasila koja sirom sveta izlaze na srpskom jeziku. Izlozice se dvadesetak novina. Organizator se pobrinuo da posetioci Sabora saznaju sta se sve stampa na srpskom jeziku u dijaspori ali i vide koju stampu iz Otadzbine mogu kupiti (ili se pretplatiti) u zemlji u kojoj zive. Ovu svojevrsnu izlozbu stampane reci na novinskom papiru Srpsko drustvo iz Sedertelja ostvarilo je na inicijativu Dijaspore/Diaspore dvojezicnog svedsko-srpskog casopisa za kulturu a pod pokroviteljstvom Skandia Seller iz Stokholma koja vec trideset godina uvozi stampu iz Jugoslavije. U Sedertelju ce se odrzati i Sajam knjiga. Pojavice se desetak izdavaca iz Otadzbine medju kojima su Srpska knjizevna zadruga, Vukova zaduzbina, Bokland, Srboljublje, Pesici i sinovi, Itaka. Odrzace se knjizevno vece na kojem ce nastupiti pisci Dragan Lakicevic i Vesna Aleksic a iz Amerike na Djurdjevdanski sabor stize Srdja Trifkovic. Organizovace se i razgvori o zivotu Srba u rasejanju.

– Ovde na dalekom severu pokusavamo da unesemo vise duha i tradicije srpskog naroda, da sacuvamo identitet rasejanog roda svoga, da ne zaboravimo ko smo i odakle smo, da prenesemo duhovnost i kulturu na decu nasu, na pokolenja nasa. Kad smo vec ovde gde smo, ne moramo da zaboravimo Otadzbinu svoju, jezik svoj, crkvu svoju svetu, kaze svestenik Timotej Kosanovic i dodaje kako su se na zajednickom poslu nasli Parohija Svetog Georgija Velikomucenika i Srpsko drustvo. Iskreno zelimo da nasa saborovanja prerastu u tradiciju i obicaj srpskog naroda u Svedskoj. Ovogodisnji sabor trajace sedam dana, a sve u slavu i cast gospoda naseg Isusa Hrista i njegovog Svetog Velikomucenika Georgija, krsne slave nase Parohije. Svecanosti ce poceti u petak 27. aprila a zavrsavaju u nedjelju 6. maja, na dan Svetog Georgija, Svetom liturgijom, kaze otac Timotej.

– Kad smo se vec i konacno skucili bilo je neophodno da svoju kucu pocnemo uredjivati kako najbolje znamo i umemo, istice predsednik Srpskog drustva Milan Sakota. U tim poslovima, sobzirom na mesto naseg zivljenja, najpre smo se prihvatili stvaranja preduslova da mladi clanovi naseg drustva dobiju prostor i vreme za druzenje. Petak je dan mladih. Imamo lepih planova i zelja. Pre svega zelimo da se u nasoj kuci okuplja omladina ne samo iz naseg grada, nego iz sireg podrucja Stokholma. Nasa kuca treba da bude kuca svih Srba i prijatelja Srba. Danas se u nasim prostorijama mogu pratiti svi satelitski TV-programi na srpskom jeziku, postoji stampa na srpskom jeziku. Od ovogodisnjeg sabora imacemo i pocetni fond knjiga za biblioteku. Jednom recju, nakon kupovine kuce mnogo se sto-sta u drustvenom radu iz temelja promenilo, zakljucuje predsednik Srpskog drustva u Sedertelju Milan Sakota, jedan od najzasluznijih sto su Srbi koji zive u Sedertelju kod Stokholma imaju zajednicku kucu.

Za vreme Djurdjevdanskog sabora bice organizovanja takmicenja mladih u malom fudbalu i stonom tenisu. Okupice se i sahisti. Organizator je uputio pozive za takmicenje na adrese klubova, drustava i udruzenja iz Srpskog i Svesrpsko-jugoslovenskog saveza, sto nije bas cesta praksa u Svedskoj.