đORđE čORDAŠEVIć IZ TORONTA POSLAO NOVčANE čESTITKE SVOJIM ŠTIćENICIMA IZ RS I IZBEGLICAMA SA KOSOVA

čitaoci „Vesti“ ne propuštaju da ljudima kojima su pomagali ne pokažu u vreme velikih praznika kakvi su Božić i Nova godina da misle na njih i onda kada priče o nekim drugim nevoljnicima zauzmu prostor na stranicama Humanitarnog mosta. Tako se i naš verni čitalac i neumorni dobrotvor đorđe čordašević, rodom iz Bijeljine koji je po okončanju svog radnog veka otišao u Toronto, setio i desetočlane porodice Marjanović iz Miljakovaca kod Prijedora.

Prilog iz Nemačke

Dragani Bulatović stiglo je i 35 evra anonimnog donatora iz Nemačke. Ovaj humani čitalac „Vesti“ šalje svakog meseca pomoć u istom iznosu. Prvu donaciju poslao je prošle godine u ovo vreme, pročitavši priču o iznenadnoj smrti Branislava Bulatovića i mukama s kojima su se suočili njegova deca, udovica i majka.

On je majci Miri, kada je na Petrovdan 2007. godine rodila osmo dete, prvi poslao 250 maraka pomoći, potom DVD uređaj, pa mašinu za šivenje i brojne druge stvari. Stizali su paketi iz Kanade i dugo posle toga, a uoči praznika deda đorđe je Miri i njenoj porodici poslao 5.000 dinara da joj se nađe pri ruci. Dodatni motiv da to uradi je naše pisanje da trinaestogodišnju kćerku Suzanu, zbog zdravstvenih problema, stalno vodi doktoru, što iziskuje dodatne troškove.

čestitka i 100 evra

Pisali smo već da je iznenadna smrt Milanka Golijana, oca osmogodišnjeg Aleksandra, obolelog od poremećaja metabolizma, potresla mnoge naše čitaoce. Oni su ovom mališanu od rođenja obezbeđivali specijalno mleko, finansirali dolaske u Beograd na lečenje i kontrolne preglede, odavali priznanje roditeljima, koji su ga dobili posle 18 godina braka, na požrtvovanosti.
Dragan M. iz Štutgarta, donacijom od 100 evra, čestitao je božićne praznike Mirki Golijan i malom Aleksandru, pokazavši tako i da saoseća u njihovom bolu.
– Hvala svima koji mi pomažu da nastavim da Acu vodim putem kojim smo doskora zajedno išli Milanko i ja. Pošto sam donacije dobila i na kućnu adresu, ove koju su stigle u vašu Redakciju preuzeću kada sina dovedem na kontrolu u Beograd – rekla je zahvalna samohrana majka Mirka Golijan.

– Ja se đorđu mnogo zahvaljujem što se ponovo setio mene i moje dece. Prve mi je darove poslao za najmlađeg sina, a potom i ostalu decu. Zahvaljujem se i svim drugim donatorima koji su mi pomagali jer nije lako podizati osmoro dece – kaže Mira i dodaje da ima i ljudi iz Prijedora i Banjaluke koji su počeli da joj pomažu, saznavši za bolest Suzane koja treba da ide na operaciju kičme i leve noge.
Operacija je trebalo da se obavi u Beograd 25. januara, ali porodica Marjanović nema dovoljno sredstava da ćerki pruži sve što joj treba.
– Operacija nije potpuno besplatna, plaća se bolnički dan, a Suzana bi morala da ostane u bolnici oko tri nedelje, a devet nedelja da nosi gips. Deo troškova snosi Centar za socijalni rad, ali i pored toga za to vreme ne bih mogla da joj idem u posete u Beograd, jer i za to treba novca. U sklopu rehabilitacije preporučuje se odlazak u bolnicu u Trapistim kod Banjaluke – kaže Mira.
Kaže da se đorđe čordašević javi i pošalje pomoć uvek kada se nađu u nekomproblemu.
Druga njena deca su zdrava, jedino Jelena, koja je prebolela rahitis oseća bolove u nogama i zbog toga je takođe išla na vežbe. Ali, njen zdravstveni problem je mnogo manji od Suzaninog koja ima urođenu deformaciju kičme, zbog čega joj je leva noga kraća od desne.

Vežbe na koje je odlazila delom su plaćane i donacijama đorđa čordaševića i drugih čitalaca „Vesti“.
Pored Marjanovića, đorđe čordašević poslao je donacije u istom iznosu na još četiri adrese. Samohrane majke, izbeglice sa Kosova, Divna Lukić, koja živi u Beogradu sa četvoro dece, Gospava Nikolić i njenih pet kćeri u izbegličkom kampu Kolari kod Jagodine utrošile su novac da kupe meso i namirnice i na prazničnu trpezu iznesu pečenje i domaće kolače. Dragana Bulatović, takođe izbegla sa Kosova, brine o staroj svekrvi i devetoro dece u kampu Rudeš kod Berana. đorđe čordašević i njoj je poslao 5.000 dinara, kao i Mirki Golijan iz Han Pijeska, čiji je suprug Milanko letos preminuo. Borbu za zdravlje osmogodišnjeg sina Aleksandra sama nastavlja, a dobrotvor iz Kanade poželeo joj je mnogo uspeha u tome.