Dečja čestitka sestrinstvu

Članice Kola srpskih sestara pri hramu Svetog Georgija u Osnabriku svečano su proslavile svoju slavu Svetu Petku najpre učešćem na liturgiji, a zatim u crkvenom domu uz slavsku trpezu. Hram je bio bogato ukrašen cvećem, a naročito ikona Svete Petke oko čega se potrudila sestra Ljubica.

Bogoslužio je protojerej-stavrofor Marinko Rajak, pomagao mu je čtec Milorad Miščević. Hram su ispunili vernici među kojima su bili i brojni polaznici nastave veronauke, Srpske dopunske škole i folklorne sekcije. Deca su učestvovala u molitvama, a među prvima se i pričestila.

Tokom liturgije su osveštana slavska znamennja koja je pripremila kuma slave Nikolija Todorović iz Minstera. Ona je dajući deo kolača predala slavu budućoj kumi Sonji Đinđić Lojgerman.

Prota Marinko je čestitajući slavu istakao neumoran i plodonosan rad svih članica Kola srpskih sestara i zahvalio im što su odane veri i radu za dobrobit parohije.

Đaci su posle liturgije izveli kratak program kao svojevrsnu čestitku. Adrijana Kačavenda i Aleksandra Bojić su podsetile na podvižnički život svetiteljke. Zatim mlađi učenici govorili stihove, izveli scenski prikaz, a najmlađi su za kraj otpevali pesmu „Ja posejah lubenice“. Svoj program su posvetili mamama i sestrama.

U programu su učestvovali i: Milica i Damjana Kačavenda, Nađa Višnjić, Nikolina Skadrić, Lana Tonković, Lana Vračević, Danilo Jovanović i Filip Bojović

Publika je oduševljeno i s pažnjom pratila dečji program i nagradala sve učesnike burnim aplauzima.

Slavlje je nastavljeno u sali crkvenog doma uz bogatu trpeza koju je kuma slave s velikom radošću pripremila jer je imala i dodatni razlog:

– Pre nedelju dana postala sam četvrti put baka – kratko je rekla Nikolija Todorović.

Slavlju je prisustvovao i Novica Andrejić, predsednik Crkvene opštine koji je za tu priliku stigao iz otadžbine:

– Noćas smo doputovali, ali prija mi liturgija i ne osećam umor.

Pomoć u kuhinji

Mnoge slavljenice su i ovom prilikom imale pune ruke posla u kuhinji. Pomagali su im: Branko Jakšić, Đorđe Kačavenda, Marko Dabić, Željan Ćorović, Željko Bera i Slobodan Miščević.

Svečari

Osveštani i porodični slavski kolači

Prota Marinko je osveštao još sedam slavskih kolača porodicama: Ružice i Ruslana Milidi, Mie i Save Jovanovića, Danijele i Ivana Stojanovića, Zlatice i Slobodana Jerovića, Evangeline i Inga Lineveber, Aleksandra Nikolića i Mirka Mitaka.

Чланак Dečja čestitka sestrinstvu се појављује прво на Vesti online.

Original Article