DANIJELA STANKOVIć IZ SEONA

Danijela Stanković, mlada slikarka iz Seona, malog mestašca nadomak Araua, rodom iz Svilajnca, u svom radu koristi neobičnu tehniku. Danijela umesto četkice koristi peglu, pomoću koje uz raznovrsne boje stvara neobične slike, koje posmatrača ne ostavljaju ravnodušnim. To je zapravo tehnika voskom i toplim predmetima, kao što su pegla i fen, kojima ona stvara slike, gotovo lepše nego one nastale slikarskom četkicom. Odmalena je, kaže, volela da crta, a posle se veli odvažila i ozbiljno počela da se bavi ovom umetnošću, što je do sada rezultiralo mnogobrojnim izložbama kako grupnim tako i samostalnim.

– U početku sam stidljivo slikala, samo za sebe, i naravno uživala u tome, sve dok me jedan naš prijatelj nije bukvalno naterao da slike iznesem iz ateljea da ih i drugi vide. Danas za moje slike mnogi ljubitelji ove vrste umetnosti znaju, rado ih kupuju i ova tehnika je sve više tražena – kaže Danijela.
Prvi uzor joj je bio nastavnik likovnog vaspitanja u osnovnoj školi Milomir Nešič, isam slikar, koji je umeo da prepozna Danijelin talenat i likovnu darovitost.

– Savetovao me je da upišem Likovnu akademiju da razvijem svoj talenat, uputio me u tajne boja i dao mi prve smernice slikarskog zanata. Sa uspehom sam slikala uljem na platnu i kako su tada očevici govorili, slike su mi bile sve bolje i bolje. Život me doveo ovde u Švajcarsku, Akademiju nisam upisala, ali sam nastavila da slikam sve intenzivnije i slikanje je postalo, moj hobi, ali i moje zanimanje.
Igrom slučaja, posle teške saobraćajne nesreće 2001. godine Danijela se obrela u rehabilitacionom centru, u Švajcarskoj.

– Tamo sam u slobodno vreme naučila za mene novu tehniku pod nazivom „erkaustik“, a to je slikanje peglom. Od tada je ona postala glavna tehnika u mom slikanju. To je stara tehnika, koju sada ja prenosim onima koji žele da je nauče. često držim predavanja o njoj, a uskoro će izaći i moja knjiga na srpskom jeziku, u kojoj će biti do detalja objašnjen ovaj stari, ali zanimljivi način slikanja.

Krajem godine, Danijela će imati svoju samostalnu izložbu u gradskom muzeju u Seonu. Priprema se za dve predstojeće i to trećeg oktobra, koju organizuje Vladimir Zahorec u Cirihu (tamo će održati predavanje o toj tehnici i pokazati posetiocima kako peglom stvara sliku) i 9. oktobra, u Lucernu, koja je u organizaciji likovne kolonije „Uroš Predić“, čiji je ona član.