Дани светосавља у Паризу

Дани-светосавља-у-Паризу

четвртак, 25.01.2024,  16:12 -> 16:33

Аутор: Марко Лопушина

Дани светосавља у Паризу

Од 25. до 30. јануара у француској престоници славиће се Савиндан, певати и играти на Светосавском балу и прославити две деценије ове дивне манифестације У четвртак у Паризу почињу Дани светосавља. Ова дивна манифестација трајаће до наредног понедељка. Савез Срба Француске, Српска православна црква у Француској, Мондо култ и амбасада Србије у Француској организују три велике свечаности.

У храму Светог Саве, у свечаној сали Дане светосавља отвориће епископ западно-европски господин Јустин. У програму од 17 сати до 21 сат биће приказивање филма „Сказање о Светом Сави“, презентација општина, бања и туристичких организација Србије.

Већ у петак одржаће се Свечана Светосавска академија у резиденцији амбасаде Републике Србије. Домаћин ће бити нова амбасадорка њена екселенција Ана Хрустановић. Ђаци Српских допунских школа из Париза извешће свој светосавски програм, а наши уметници одсвираће музику Срба из матице и расејања.

Врхунац прославе Дани светосавља биће Светосавски бал на броду на Сени у суботу 27. јануара. Поред прославе Савиндана обележеће се на свечан начин и две деценије ове сјајне српске манифестације у Паризу.

Главни организатори Савез Срба Француске и Мондо култ припремили су богат и разновстан уметнички програм. Светосавски бал ће отворити Светосавска химна и благослов свештенства епархије западно-европске. А наставити „Краљево коло“ и париски валцер у извођењу КУД „Бисери“ из Париза, вокалног ансамбла „Бројанице“ и балског оркестра Петра Гојковића.

Блок традиционалне српске музике представиће солиста Чеда Марковић из Србије. На харфи ће свирати Нађа Дорник, талентована млада уметница, док ће оперске арије отпевати примадона Драгана Молес из Италије.

У недељу 28. јануара у Српском културном центру у Паризу одржаће се панел дискусија на тему „Матица и српска дијаспора“. Учествоваће представници Владе Републике Србије, амбасаде  Србије, Срби из расејања и Срби из Француске. Главни организатор и водитељ панела биће Савез Срба Француске и господин Петар Гојковић.

Detaljnije