Dačić traži da čeda potpiše da je promenio stav

(sreda, 6. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)

DS bi trebalo da predsedniku Tomislavu Nikoliću danas predoči dokaz da ima većinu za formiranje vlade. Izgleda da SPS i LDP još nisu blizu dogovora. Dačić, kažu, traži da Preokret žestoko revidira stavove o RS i Kosovu i to dostavi pismeno. Pominje se i da je zakočilo kod BIA, koju traže socijalisti. Dinkić reče da ga ne bi čudilo da Srbija ne dobije vladu do septembra. Specijalci ROSU primećeni su na severu Kosmeta. Mesar iz Valjeva spalio se pored puta. đoković je pobedio Congu i plasirao se u polufinale Rolan Garosa.

Demokrate danas kod Nikolića..

DS će se sa koalicionim partnerima sastati danas u podne i sa Tomislavom Nikolićem, ali je, kako pišu Novosti, još neizvesno da li će pred predsednika izaći s dokazom da imaju većinu. Nezvanično se može čuti da je dogovor sa SPS-om i LDP-om u mrtvom uglu i da još ništa nije gotovo. Dok su demokrate bile u samoizolaciji, Dačić je okupio uže predsedništvo svoje partije. Prema našim informacijama, saborcima je preneo da će Preokret morati žestoko da revidira stavove o Republici Srpskoj i Kosovu, ako želi sa SPS-om u vladu. On će tražiti da buduća vlada, uz put ka EU, jasno definiše i nacionalne ciljeve. U suprotnom, ne isključuje ni opciju da se njegova partija preseli u opoziciju, navodi list, objavljujući da će socijalisti tražiti da čedomir Jovanović potpiše da će promeniti određene stavove.

Buduća vlada koju bi trebalo da čine DS, LDP i koalicija oko SPS-a, piše Blic, imaće između 13 i 17 resora. SPS bi upravljao istim resorima a LDP dobija mesto potpredsednika vlade za EU integracije i životnu sredinu.

..Dogovor koče ekonomija ili BIA..

Pravda piše da DS koči formiranje vlade jer ne prihvata zahtev socijalista da im se da potpuna kontrola nad Bezbednosno-informativnom agencijom. SPS neće da odustane od svojih zahteva i nije tačno da se dogovori vlade vode o socijalno-ekonmskom programu mogućih koalicionih partnera. Zahev socijalista je jasan, dozvolili su da premijer bude lider DS-a, ali zauzvrat traže BIA i veći broj ministarstava u novoj vladi. Sve bi ovo moglo da se ’otegne’ na neki duži vremenski period, da se ide na nove izbore ili da novu vladajuću većinu čine koalicije oko SNS i SPS, DSS i nekim manjinskim strankama, navodi list.

Pres, međutim, piše da za SPS više nije sporan LDP, već različiti stavovi o ekonomskim merama, MMF-u, penzijama, platama, socijalnim davanjima. List prenosi i da lider SPS-a Ivica Dačić danas ide u posetu Rusiji i da nije poznato da li će se sa tamošnjim sagovornicima dotaći i teme obrazovanja vlade u Srbiji.

..A ni Dodik ne bi čedu na vlasti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik za Danas kaže da ne očekuje bilo kakvo pomirenje sa čedomirom Jovanovićem, niti njegovo izvinjenje kada su u pitanju stavovi o RS, dodajući da uostalom izvinjenja nisu dovoljna garancija da u vladi neće zastupati politiku protivnu interesima srpskog naroda preko Drine. Dodik je ponovio da ne podržava formiranje vlade u Beogradu u kojoj bi bila i ova stranka, kao i da bi se u tom slučaju mogli pogoršati odnosi Srbije i RS. Vidimo opasnost od učešća LDP-a u novoj vladi, jer njihov lider servira strancima, tako da će im samo klimati glavom i raditi ono što mu kažu, što može biti otežavajući faktor u saradnji Srbije i Republike Srpske, rekao je Dodik.

Jovanović: Vlada kao protivteža

Lider LDP-a čedomir Jovanović u intervjuu za Danas kaže da su situacija u Srbiji i njen međunarodni položaj ugroženi činjenicom da smo dobili predsednika države čiji stavovi ili njihove interpretacije izazivaju nepoverenje u ocenjivanju buduće orijentacije zemlje. Ove dileme mogu da se otklone formiranjem vlade DS-SPS-LDP, dodaje on, koja će vodiiti čistu, jasnu i nedvosmislenu politiku dobrih odnosa u regiona i prihvatanje evropskih vrednosti. Na reakcije na njegove stavove o Republici Srpskoj i Kosovu, Jovanović kaže da su sva nacionalna pitanja koja potresaju Srbiju i srpski narod direktna posledica odbijanja da se prihvate vrednosti modernog sveta.

Dinkić: Nema koalicije pre septembra

Lider URS-a Mlađan Dinkić u intervjuu za Novosti kaže da Srbija još neko vreme neće dobiti novu vladu. Niko nije izneo konkretan program a lične ambicije i sujete i dalje preovlađuju nad interesima zemlje i zato dogovori oko većine idu tako sporo. Ne bi me iznenadilo da dočekamo septembar bez vlade. Ali, to ne zavisi od URS-a, već prvenstveno od takozvanih velikih stranaka, navodi on. Dinkić kaže da ni sa jednom od stranaka URS nije imao zvanične razgovore o vladi, kao i da se zasad sva komunikacija odvija na neformalnom nivou. Na pitanje da li je čestitao Tomislavu Nikoliću, lider URS-a kaže da jeste i da je on kao predsednik u proteklim danima davao zaista odmerene izjave a da ćemo videti da li će dobro raditi taj posao u interesu svih građana.

Tomine prve izjave

Nekoliko izjava novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića koje zadiru u spoljnopolitičke odnose zemlje, ustalasale su političku javnost, piše Politika. Prvo je bila u pitanju ona o Vukovaru, zatim o tome da će Srbija priznati nezavisnost Južne Osetije i Abhazije a onda i da u Srebrenici nije počinjen genocid. List podseća da je u vezi sa poslednjom reagovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, rekavši da odgovorni političari treba da budu privrženi duhu saradnje i pomirenja u regionu.

DS gubi Niš zbog svađa u odboru

Demokrate bi mogle da izgube vlast u Nišu ukoliko ne amortizuju unutarpartijske sukobe u gradskom odboru zbog kojih ih SPS smatra nedovoljno pouzdanim partnerima za formiranje nove vladajuće koalicije. Socijalisti u dosadašnjim pregovorima sa SNS-om traže mesto gradonačelnika, uz obrazloženje da bi on bio dobra veza sa republičkom vladom koju bi trebalo da formiraju DS i SPS. Kako piše Danas, centrale SNS-a i SPS-a, ali i vrh DS-a, ne protive se da naprednjaci i socijalisti uzmu Niš. SNS pregovara i sa DSS-om i LDP-om kako bi vladajuća koalicija u Nišu bila što stabilnija. Odbor DS-a se pocepao na dve frakcije koje imaju i različite kandidate za gradonačelnika a očekuje se da će se sukobi nastaviti.

Prištinski specijalci primećeni na severu

Na sednici Opštinskog veća juče je odlučeno da Srbi u Zvečanu nastave da nadziru puteve jer su, posle uklanjanja barikade u Rudaru, primećeni pripadnici specijalnih snaga kosovske policije ROSU. U saopštenju je građanima preporučeno da budu budni i spremni za efikasno sprečavanje upada ili kretanja nepoznatih lica, uključujući i mogućnost postavljanja novih barikada, prenosi Pravda. čelnici lokalne samouprave u Zvečnau izrazili su i očekivanje da će ih predsednik Tomislav Nikolić uskoro primiti na razgovor, upoznati ih s detaljima sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine i pružiti im šansu da mu govore o težini situacije i položaju Srba.

Odbrana kursa samo krpi rupe

Na odbranu dinara Narodna banka već je potrošila1,2 milijarde evra sopstvenih deviznih rezervi. Uprkos tome, piše Politika, evro već kruni 118. dinar bez izgleda da se vidi kraj posrtanju nacionalne valute. Ekonomisti nemaju dilemu da su pomenutih milijardu i par stotina miliona evra kupovali upravo oni koji to redovno i čine: uvoznici za plaćanje robe, privreda i građani, takođe za izmirenje svojih obaveza u deviznom znaku. Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže da su rezerve NBS praktično zamenile istu sumu koja je nedostajala na tržištu zbog manjih priliva od investicija. Problem sa kursom nije nastao zbog bilo kakve veće tražnje za devizama, jer ona je uobičajena, već zbog poremećžaja na strani ponude, navodi on.

Srbija stala u 300 tona materijala

Ko god kaže da se rezultati sa prošlogodišnjeg popisa stanovništva fabrikuju, ne greši. Napušteni, opusteli i zapušteni pogoni nekada slavne fabrike ’Fasma’ za proizvodnju armatura, teških mašina, alata, slavina i ventila, izabrani su za specijalnu bazu Republičkog zavoda za statistiku, piše Politika. Kada se preračuna masa izvornog materijala, navodi list, cela Srbija staje u 300 tona. Za oko 200 računara u fabrici radi oko 200 operatera, pretvarajući zapise sa obrazaca, najpre skeniranjem u slike koje potom, pomoću komplikovanog softvera, postaju razumljiva baza podataka.

Pančevac gotov za sedam dana

Popravka oštećenja ležišta na jednom od stubova Pančevačkog mosta biće završena za sedam dana. Dok traju radovi, kamioni će moći da prolaze samo noću, tačnije od 23 sata, piše Politika. Posao je poveren preduzeću Mostogradnja a generalni direktor Branko Knežević objašnjava da je konstrukcija mosta spala iz ležišta i trebalo bi da se montiraju pomoćne grede pored postojećih stubova a zatim i prese kojima će se podići konstrucija i oštećeno ležište zameniti novim. Iz Mostogradnje i Puteva Srbije naglašavaju da je prelaz preko mosta potpuno bezbedan.

Artemije i dalje deo SPC

Raščinjeni vladika Artemije u intervjuu za Pravdu kaže da nikada nije prestao da bude deo SPC. Niti sam ikada prestao da smatram sebe Srpskom pravoslavnom crkvom, bez obzira na stavove nekih prema meni, jer ja nemam nameru da pravim neku svoju crkvu kako su mi to pripisivali, kako i sada smatraju mnogi, da stvaram svoju crkvu, svoju parasinagogu, svoju sektu i tako dalje, to su gluposti, navodi on. Na pitanje da li postoji nada za pomirenjem sa SPC u smislu da bi mogao da se vrati kao kanonski episkop, Artemije kaže: A ko je u svađi sa SPC? Znate kako je, prosto ovi iz Sinoda i Sabora ne prestaju da šire neistine i klevete. U saopštenju sa ovogodišnjeg Sabora, tamo kaže da je Sabor odlučio da pozove Artemija na pokajanje i prizvao ga povratku Crkvi, međutim, taj poziv nije stigao, niti je upućen.

Specijalni kampovi za belce

Deca iz Južnoafričke Republike raspuste često provode po raznim kampovima u kojima uče da pale vatru, grade kolibe i prate životinjske tragove. Međutim, postoje i kampovi koji se razlikuju, gde južnoafrički belac uči kako da preživi u Južnoj Africi, piše Danas. Posetioci kampa su potomci holandskih, nemačkih i francuskih kolonizatora. Oni su deca generacije koja je ’rođena slobodna’ i niko od njih nije iskusio aparthejd. ’Ne znam šta je aparthejd, ali znam da se pre mnogo godina Nelson Mendela izborio za to da svi imaju jednaka prava’, kaže trinaestogodišnji Jano, najmlađi posetilac kampa. činjenica da ovi dečaci pripadaju prvoj generaciji belaca rođenih u novoj Južnoafričkoj Republici čini ih veoma zanimljivom grupom, navodi list.

Ubijen i drugi čovek Al Kaide

SAD tvrde da su u Pakistanu ubile čoveka broj dva Al Kaide, Libijca Abu Jahia al-Libija u bombardovanju koje je juče izvedeno iz bespilotne letelice. Time je nanet veliki gubitak ekstremističkom uporištu te terorističke mreže u Pakistanu godinu dana posle ubistva Osame bin Ladena, prenosi Pres. Amerikanci navode da je Al-Libi bio zadužen za operacije Al Kaide u Pakistanu i za održavanje kontakata sa raznim ograncima ove organizacijed, pre svega na Arapskom poluostrvu.

Mesar iz Valjeva spalio se pored puta

U selu Kunice juče je pronađeno poluugljenisano telo Saše Jezdića (49), suvlasnik mesare iz Valjeva. Obdukcija je potvrdila da se radi o samoubistvu, i da se Jezdić samospalio. Telo je pronašao žitelj Kunica na pedesetak metara od magistralne saobraćajnice Valjevo – Bajina Bašta, i pozvao policiju. Patrola je pronašla i automobil pikap na kojem je bila oznaka mesare a pretpostavlja se da se Jezdić tako dovezao. Novosti pišu da je porodica Jezdićev nestanak prijavila u ponedeljak a da ga više dana pre toga nisu viđali.

đoković pobedio Congu

Spasao je četiri meč-lopte, slomio žilavog Žoa-Vilfrida Congu, utišao bučnu publiku na stadionu ’Filip Šatrije’ i nastavio svoj put ka četvrtoj uzastopnoj grend slem kruni, pišu Novosti. Novak đoković plasirao se u polufinale Rolan Garosa i pobedio Congu sa 3:2. U borbi za finale u petak igraće protiv Rodžera Federera koji je pobedio Argentinca Huana Martina del Potra, takođe sa 3:2. Između Rolan Garosa i Vimbldona Novak nije planirao da igra nijedan pripremni turnir na travi. U kalendaru koji je objavljen na zvaničnoj veb stranici tenisera stoji da je đoković prijavio grend slem u Londonu, posle čega učestvuje na Olimpijskim igrama, da bi se potom preselio u SAD.

Blic između ostalog navodi da je Novak preživeo pakao u meču sa Congom. Spektakl. Tako bi u najkraćem mogao da glasi izveštaj sa novog antologijskog meča srpskog i francuskog tenisera koji su dizali publiku na noge, objavljuje list.

Partizan-Zvezda 92:83

Košarkaši Partizana mt:s savladali su Crvenu zvezdu Diva rezultatom 92:83 u prvom meču finala plej-ofa Agroživ Superlige sinoć u Pioniru. Pres piše da aktuelni šampion Partizan juri 11. uzastopnu titulu državnog šampiona a Zvezda prvu posle 1998. godine. Oni su se pre tri godine za pehar borili pre tri godine kada je Partizan slavio sa 3:2 u pobedama.