Da sačuvamo običaje

da-sacuvamo-obicaje

Z. Mirković

Srdačan susret: Nebojša Rodić sa delegacijom vlaške manjine

Delegacija Nacionalnog saveta Vlaške manjine posetila je Beč, gde je razgovarala sa sunarodnicima.

“Nacionalni savet Vlaha Srbije u skladu sa svojim ovlašćenjima u oblasti kulture i obrazovanja čini sve što može da se očuva vlaška kultura i jezik, gde god da Vlasi žive. Poznato je da veliki broj Vlaha živi i radi u zemljama zapadne Evrope poput Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije i drugih. Velika koncentracija Vlaha je upravo u Beču i okolini. To su naši sugrađani koji su pretežno iz Istočne Srbije, a koji su osamdesetih, devedesetih i posle dvehiljadite otišli na privremeni rad i ostali do danas”, istakao je predsednik odbora za dijasporu Nacionalnog saveta Vlaha Vladimir Ugrinović.

Upravo je to, naglasio je, bio razlog radne posete delegacije koju je, takođe, činio i predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević vlaškoj zajednici u Beču.

“Ideja je da se vlaška kultura, običaji i jezik kod mlađih generacija uči gde je god moguće, a u skladu sa zakonima država u kojima Vlasi žive”, dodao je on.

Delegacija Nacionalnog saveta Vlaha razgovarala je tom prilikom i sa ambasadorom Srbije u Austriji Nebojšom Rodićem.

Dogovoreni su koraci u oblasti kulture, pre svega izvornih vlaških narodnih igara, običaja i umetnosti.

– Svima je jasno da su Vlasi i Srbi na sve načine povezani, te se i jedni i drugi u dijaspori okupljaju u takozvanim srpskim klubovima. Najstariji takav klub je Jedinstvo sa kojim je uspostavljena saradnja, kao i sa Zajednicom srpskih klubova – rekao je Ugrinović.

Kurs jezika

– U narednom periodu Nacionalni savet Vlaha će raditi na tome da se verifikuje kurs vlaškog jezika i nacionalne kulture kako bi svi bili u mogućnosti da nauče osnove jezika i kulture Vlaha – najavio je Ugrinović.

Detaljnije