Da budemo velika familija

da-budemo-velika-familija
Da budemo velika familija

Z. Vicelarević

Bez žustrih rasprava: Učesnici izborne skupštine SSUN u Noj Izenburgu

Na izbornoj skupštini Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN) koja je održana u prostorijama Srpske zajednice Izvor u Noj Izenburgu, u prisustvu 24 člana saveza, Dragan Ivašković iz Jeleka Vupertal, dobio je 15 glasova i iza sebe ostavio dosadašnjeg predsednika Sašu Ivanovića, koji je dobio poverenje devet predstavnika klubova članova SSUN.

Novi čelnik SSUN je posle izbora rekao za “Vesti” da je dugogodišnji aktivan član Saveza.

Čestitka: Dragan Ivašković i Saša Ivanović

– Danas mi se ispunila želja da doprinesem Savezu i da SSUN vratimo tamo gde mu je mesto. Najmasovniji smo i imamo 40 kulturno-umetničkih društva članica. Pored toga postoji još 40 društava koja planiramo da aktiviramo i da još više omasovimo SSUN i da svi delujemo kao je familija. Mislim da je sastav mog novog tima dobar jer se u njemu nalaze članovi koji su dugo u svetu folklora i koji su iskusni i verujem da će da daju svoj maksimum za dobrobit ovog saveza – istakao je Ivašković.

Odlazeći predsednik SSUN Saša Ivanović je čestitao novom predsedniku.

Novo rukovodstvo SSUN

– Bilo je sve onako kako valja na izboru. Imali smo dovoljan broj članova za kvorum, moj protivkandidat je imao jasnu većinu. Želim mu da sve ono što ja nisam uspeo, on sa svojim timom uradi u svom mandatu. Pozvao me je da budem član u njegovom timu na čemu sam mu zahvalan, a po čemu se može videti da nije bilo protivnika nego ljudi koji žele dobro Savezu. Sve je prošlom u miru i bez žustrih rasprava i vidim da je SSUN na pravom putu. Želim im mnogo uspeha.

Za prvog potpredsednika izabrana je Ljiljana Marjanski, sa 16 glasova, a za drugog potpredsednika Nešo Marić iz Rojtlingena, koji je dobio osam glasova. Za blagajnika je izabrana Snežana Džida iz Radosti Leverkuzen, dok će sekretar Saveza biti izabran naknadno.

Nadzornu komisiju u sledećem dvogodišnjem periodu sačinjavaće Viktorija Gojković iz Zlatnog opanka Berlin, Ljubiša Torlaković iz SZ Izvor Novi Izenburg i Saša Vićentijević iz SC Štutgart.

Skupštini su prisustvovali predstavnici sledećih klubova i udruženja: Zlatni opanak Berlin, Srbija Dortmund, Kolo Esen, Kolo Frankfurt, Vidovdan Frankfurt, “Sveti Sava” Gepingen, Mladost Hamburg, Šumadija Hajlbron, Radost Leverkuzen, Jugos Minhen, Izvor Noj Izenburg, SKC Ofenbah, “Vuk Stefanović Karadžić” Raštat, Zora Ratingen, “Karađorđević” Rojtlingen, Nova Generacija Šorndorf, Borac Solingen, SKC Sindelfingen, Morava Štutgart, Sloga Štutgart, SC Štutgart, Kozara Štutgart, Dijamanti Vupertal i Jelek Vupertal.

Zahvalnica izvoru: Ljubiša Torlaković i Saša Ivanović

Usvojeni izveštaji

Pre izbora Saša Ivanović je domaćinu sastanka Ljubiši Torlakoviću, predsedniku SZ Izvor Novi Izenburg uručio plaketu koja će članove Izvora podsećati na ovu Izbornu skupštinu.

Ivanović je potom podneo izveštaj o radu SSUN u periodu od prethodne izborne skupštine. On je naglasio da je održano oko 30 onlajn sastanaka što sa predstavnicima Saveza što sa članovima ASFD. U novembru 2023. održana je Dečja savezna smotra Nemačke u Duizburgu. Savezna smotra izvođačkih ansambala 2024. otkazana je zbog problema sa halom koju su imali prvo u SKC Ofenbah, a zatim i Sloga iz Manhajma. I pored toga na Evropskoj smotri u Beogradu nastupilo je 14 folklornih ansambala iz Nemačke. U odsustvu blagajnika Ljubiše Simikića izveštaj o finansijskom poslovanju podneo je takođe Ivanović. Izveštaj o finansijskom poslovanju saveza ocenjen je pozitivno. Pregled knjiga blagajne izvršio je član nadzorne komisije Robert Jovanovski iz SKC Ofenbah. Nakon podnesenih izveštaja jednoglasno je raspušten stari upravni odbor u sastavu predsednik Saša Ivanović, potpredsednik Miodrag Simić, blagajnik Ljubiša Simikić i sekretar Milena Vojkić.

Nakon usvojenog dnevnog reda za zapisničara izborne skupštine izabrana je Viktorija Gojković iz Zlatnog Opanka Berlin, a u izbornu komisiju Vlado Šućurović iz Kozare Štutgart i Ljubiša Torlaković iz SZ Izvor Novi Izenburg.

Predstavio udruženje: Danijel Filipović

“Tesla” novi član

Pod tačkom razno u SSUN je primljen novi član. Danijel Filipović umetnički rukovodilac SKC “Nikola Tesla” iz Hagena predstavio je ovo udružnje sa željom da bude primljeno u SSUN, što su članovi saveza jednoglasno podržali.

Glasao: Nešo Marić

Saradnja sa maticom

– Mislim da je nova ekipa koja će da vodi SSUN u narednom periodu dobra. Verujem da ćemo dobro raditi i da ćemo da napravimo još bolju saradnju sa maticom Srbijom i Republikom Srpskom. To je moja želja. Zlatan Klokić, ministar za evrointegracije Republike Srpske nas je pozvao da jedan od sastanaka organizujemo u Banjaluci tačnije u Vladi Republike Srpske – rekao je Nešo Marić, drugi potpredsednik SSUN.

Odgovarao na brojna pitanja: Nenad Milenković

Prekršen dogovor

Skupštini su prisustvovali i Nenad Milenković, predsednik Asocijacije srpskog folklora dijaspore(ASFD) i predsednik švajcarskog folklornog saveza i Danilo Đokić bivši predsednik SSUN i počasni predsednik ASFD. Milenković i Đokić su se obratili prisutnima i probali da pojasne događaje sa 26. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore koja je održana 18. i 19. maja u Beogradu, o čemu su “Vesti” već pisale.

Milenković je rekao da će ASFD “povodom pisma žirija posle Smotre u kojem su on i Đokić oklevetani”, oglasiti posle sastanka Asocijacije koji je zakazan za 8. jun u Ljubljani. Milenković je strpljivo odgovarao na brojna pitanja što se pretvorilo u dva sata diskusije, a posle toga je za “Vesti” rekao da je pre svega želeo da bude uz upravu SSUN, znajući da ima pitanja o Evropskoj smotri u Beogradu.

– Kao odgovoran čovek sam želeo da odgovorim na sva pitanja koja mnogima nisu bila jasna. Stojim do svih stvari koje sam rekao. Sa neke strane žiri svoj posao i svoje dužnosti nije uradio u tom trenutku, po dogovoru da se odmah boduje, zato su se i desile ove stvari da sam ja jednog trenutka možda njih opomenuo da ne rade svoj posao po dogovoru i takav odgovor sam danas dao svim predstavnicima ovde. To ne bih nazvao pritiskom već jednostavno dogovorom. Danas sam takođe napomenuo da smo mi poslodavci tom žiriju u tom trenutku i ako mi zahtevamo da se bodovi daju odmah posle nastupa treba to da se ispoštuje. To je stvar dogovora, jer mi ipak snosimo odgovornost prema društvima i mi garantujemo društvima da žiri tako svoj posao radi i tu odgovornost shvatamo ozbiljno – rekao je Milenković.

Detaljnije