Čuvari tradicije i vere

cuvari-tradicije-i-vere

O. Đoković

Kolo-kolo naokolo

Neka slavi ko god može, pomozi mu Hriste Bože, jedna je od poruka koja se mogla čuti prilikom dočeka novog pravoslavnog leta. Slavilo se svuda gde ima Srba, i danima se to prepričava. Omladini iz SKD Izvor nije bilo dovoljno da slavi u mladalačkom ruhu, nego su u goste pozvali i starije generacije, koje su upravo svojim raspoloženjem dovele do erupcije veselja.

– Slavilo se u svečanoj sali dekorisanoj balonima, pri sabornom hramu Sv. Save, gde je na čelu kolone bio omiljeni prota Nikola, do njega protinica Marta, krila im čine članice Kola srpskih sestara. Naravno tu je bio i Đuro Ćetković, čelnik Saveza Srba Francuske i od pamtiveka član Crkvenog odbora. Slavlju su kako i dolikuje prisustvovali roditelji igrača folklora iz Izvora.

Prijatelji Francuzi: Žak, Ketrin, predsednica Dubravka i Mari – Kler

– Zasukali smo rukave i po našoj tradiciji oganizovali doček srpske Nove godine, prijavila su se 120 slavljenika, pa još i još, morali smo otvoriti listu čekanja, donosili dodatne stolice… Znaju zemljaci i njihovi prijatelji da nijedno naše slavlje nije omanulo – zadovoljno sumira Dubravka Stijović, predsednica Izvora, poreklom Podgoričanka, žiteljka Pariza od 2014. godine, inače diplomirani pravnik i finansijski konsultant.

Veseljaci: “Mali Sloba” Šumadinac i Stole Georgijevski

Vera i duh

– Nama je važna srpska pravoslavna Nova godina, održava nam veru i duh, u toj noći iz svakog od nas pohrle želje za zdravlje i radost, a nema blistavije slike od one kad u ponoć uvis odleti čep šampanjca i svi zapevamo Bajaginu “Da smo živi još godina sto” – priča mlada predsednica Dubravka.

Ova vredna dama opisuje čar druženja na ovoj i sličnim proslavama.

– Ne znam kojim bi rečima opisala zadovoljstvo što uspevamo da okupimo više generacija, a dođu i prijatelji Francuzi. E, oni su posebna priča. Znaju da postojimo, ali kad se na licu mesta uvere kakvi smo, kako organizujemo slavlja, koliko poštujemo i Stari kalendar, kakvu atmosferu kreiramo, koliko smo razdragani, raspevani i razigrani, dobronamerni, oni prihvate sve naše i zaspu nas komplimentima – govori ona.

Naravno da se za dugo sećanje Dubravka fotografisala sa dragim gostima Žakom, Katrin i Mari-Kler, koji su iz Bretanje došli, dok je pokraj njih cupkala ljupka Monik, francuska studentkinja koja piše fakultetski rad o srpskim igrama.

Francuskinja Manon voli Srbe

Bogata trpeza

Dakle, na ovom veselju, svi su bili razdragani, kako mladi, tako i stari koji su se podmladili. Svoje veliko društvo dovela je penzionerka Stana Bilbija, bivša dugogodišnja čelnica, u nastavku počasna predsednica Saveza Srba Francuske. Trolist ćini sa Milkom Karan i Ljiljanom Cvetković, uvek je tu Suzana Reljić, pa mali Slobo Šumadinac Janković.

E taj mali Slobo je vatra živa, nema ko ga ne zna, a i nema koga ne uvuče u svoje veselo raspoloženje.

Na vrhu stola: Prota Nikola sa članicama Kola srpskih sestara

– Čika Sloba je s nama 20 godina, najveći je simpatizer Izvora, u svemu nas podržava, nema fešte bez njega, dovede svoje goste. Ni za šta na svetu ne bismo ga menjali – kaže predsednica Dubravka.

Trpeza je bila bogata i ukusna. Bio je tu lonac sa domaćom telećom čorbom, članovi Izvora su ga sami napravili. Bila je tu pečena prasetina, koju je doneo čika Aleksa iz pečenjare Tri mala praseta.

Bilo je tu i kolača i svakojakih đakonija, jednom rečju raskošno, kao što i dolikuje slavljima.

Tandem vrednih konobara: Nenad i Petar

Ništa bez jeleka

Nezaustavljive, spretne i hitre konobare predvodio je tandem veterana Izvora Nenad i Petar, a njihove desne ruke bile su odevene u bele košulje i crne pantalone, pri tome su, kao modni detalj, momci nosili šumadijske jeleke.

Audicija 22. januara

Na incijativu parohije Sv. Sava i po blagoslovu vladike Justina, za 22. januar, posle nedeljne Sv. liturgije, u 11.30, biće održana audicija za omladinsko-dečji crkveni hor. Dirigent hora je Marija Rakičević, a za audiciju je potrebno pripremiti jednu pesmu po ličnom izboru.

Detaljnije