Crkveni azil spas od progona

četvoročlana porodica Albanaca sa Kosova trebalo je proteklog vikenda da bude vraćena u zavičaj sa ciriškog aerodroma Kloten, ali su njeni članovi izbegli ovaj nasilni rastanak sa Švajcarskom i sklonili se u Evangelističko – reformatorsku crkvu u gradiću Bubendorfu (kanton Bazel – okolina). Tamo su roditelji i dvoje dece (od osam i deset godina) dobili smeštaj i zaštitu.

Sveštenik i Crkvena opština su im odobrili korišćenje dve prostorije u samoj crkvi, a pedesetak dobrovoljaca pomagaće im oko preživljavanja u tom prostoru neuobičajenom za stanovanje.
Lokalna štampa piše da je reč o porodici koja se dobro uklopila u novu sredinu i da je to bio povod članovima Crkvene opštine da na sastanku održanom još 10. aprila ove godine sa 171 glasom za i samo pet protiv, odobre i obećaju crkveni azil ovim Albancima. Da bi im obezbedili izvesnu sigurnost, uveli su čak i portirsku službu na vratima hrama.

U Švajcarskoj je trajanje crkvenog azila „otvoreno“ pitanje, a šef policije u kantonu Bazel- okolina Sabine Pegoraro naredila je svojim ljudima da ne ulaze u hramove kako bi odande izbacili begunce od zakona. Za sada im je dozvoljeno da hapse i proteruju azilante samo iz prostorija crkvenih opština.

Vlasti ostaju uporne

Kantonalne vlasti za strance najavljuju da će istrajati u sprovođenju zakona i pravosnažnoj odluci o proterivanju ove porodice kosovskih Albanaca koja nije uspela da legalno ostane u Švajcarskoj jer su odbijene sve njihove žalbe u kojima je bilo navedeno da ih kod kuće čeka – politički progon.