Ciode iz zivota emigranata

U izdanju „Kišobrana“ (najzapadnije srpske novine na svetu) izašla je nova knjiga Nebojše Milosavljevica. Kanadske price „Ciode“ potvrda su da ce dok je otselništva i rasejanja biti i emigrantske literature, i da ce uvek postojati neko ko ce naše i tude emigrantske price umeti da smesti medu korice knjiga.
Nebojša Milosavljevic je u knjigu smestio price objavljivane u cetvorogodišnjem periodu u „Kišobranu“. Žanrovski, one su novinske reportaže, obogacene Milosavljevicevim smislom za osecanje životnih sudbina i bolnih emigrantskih detalja, o mukama emigrantskim – od nostalgije do suštinskih razlika u mentalitetu.
U recenziji knjige, književni kriticar dr Radomir Baturan je zapisao da ju je moguce i analizirati i citati iz tri razloga:
terapijskog (cisto prakticnog), književno-estetskog i visoko moralnog. „Ovaj talentovani slikar ljudskih duša ima dovoljno intelektualnog poštenja da i sebe slika sa emigrantskim manama, ali se on kreacijom pisca i novinara bori protiv zla u sebi i u nama“.
Zbirka je dobila ime po naslovnoj prici „Ciode“ koja govori o šest prijatelja rasutih po svetu, prinudenih da komuniciraju elektronski, razmenjuju svoje bolove, uspone, padove, uzdahe, srecu i patnje brzinom svetlosti, internetski hladno, ali ipak neophodno da bi se preživelo, i živelo u rasejanju.
Novinar Nebojša Milosavljevic je 1995. godine napustio otadžbinu i poceo svoj novi život u Kanadi, ostajuci u novinarskoj formi kroz reportaže koje vec cetiri godine objavljuje u „Kišobranu“. U zbirci su samo one koje nisu vremenski, niti tematski vezane za neke aktuelne politicke licnosti i dogadaje, samo price cija ce univerzalnost ljudskih sudbina prerasti dnevnu i otici u vecnu aktuelnost literature.
U poznatoj knjižari „Srbika“ u Torontu je za 26. april zakazana promocija knjige, a Nebojša planira i promocije u Vankuveru i u Cikagu, tamo gde je mnogo „cioda“ i mnogo emigrantskih bolova, verujemo i mnogo onih na koje ce ova zbirka prica lekovito delovati.