Cetvrta knjiga o zivotu u dijaspori

U klubu “Nikola Tesla” u Becu u subotu uvece održano je književno vece Olgice Gerstner-Kapsarev. Vece je, naime, bilo planirano za književnika iz Jugoslavije Vladana Tomica, koji, medutim, nije na vreme dobio vizu, pa je zbog toga njegov termin zamenjen za onaj gospode Kapsarev, koja je trebalo svoje delo da predstavi 5. aprila.
– Odlucila sam da svoju novu knjigu promovišem, kao što sam obecala i u ovom klubu – kazala je gospoda Kapsarev.
Ona je prisutnima predstavila svoju cetvrtu knjigu pod naslovom “Život je maskenbal”, koja je iz štampe izašla pre tri meseca. Sledeca promocija, najavila je ona, bice održana u rodnom Pancevu, pa onda i u Beogradu.
Gospoda Kapsarev, takode, je najavila da je izdavacka kuca “Rad” pokazala zainteresovanost da joj izda petu knjigu. Kao sva njena dela i ovo je posveceno životu naših gastarbajtera, ali uz jedan deo koji je posvecen rodnom Pancevu. U petoj knjizi, najavila je, naci ce se ne samo život naše dijaspore u Evropi, vec i naših zemljaka u Australiji i SAD, gde je nekadašnja nastavnica boravila.
Govoreci o svom delu gospoda Kapsarev osvrnula se i na tužnu sudbinu naših zemljaka u inostranstvu.
– Mi se u inostranstvu nismo “primili”, a da smo to uspeli možda bismo bili srecniji. Mi smo u inostranstvo došli samo privremeno, a ostacemo izgleda trajno, na moju žalost – naglasila je ona.
– Kada saberem sve godine koje sam provela u domovini i van nje dolazim do zakljucka da sam postala Beclijka. Stalno sam se vracala, kao svi mi, a nikako da se vratim, ili pak da se odlucim na trajni ostanak. To je ono što me proganja i što se vidi i u mojim knjigama – naglasila je gospoda Kapsarev.
Književnoj veceri odazvao se veliki broj naših literarnih stvaralaca, koji žive i stvaraju u Austriji.