Nemacki mediji o teskim izbeglickim pricama

U nemackim medijima su ucestali napisi o preostalim odbijenim azilantima i izbeglicama iz bivše Jugoslavije i njihovim sudbinama koje su sve cešce u znaku sudara izmedu namere vlasti da ih bez odlaganja vrate u otadžbinu i njihove želje da po svaku cenu ostanu tu gde jesu i gde bi želeli da žive.
Mihajlo Feješ i njegova porodica su junaci jedne od tih izbeglickih prica. Ovaj Požarevljanin živi sa suprugom Svetlanom i kcerima Anom i Rebekom u Dudvajleru, kraj Sarbrikena i tu bi najradije ostao da nije rešenja nadležnih vlasti za strance da ta porodica mora bez odlaganja da se vrati u Jugoslaviju.
Feješ je u Nemacku stigao 1991. godine uz objašnjenje da beži od rata i zatražio je politicki azil, ali je 1996. godine dobio rešenje da je njegov zahtev odbijen. Od tada traje drugi deo ove bitke za ostanak u Nemackoj koja se sada neumitno približava svom kraju.
Prethodna vlast u Beogradu odbijala je da primi nazad odbijene azilante iz Nemacke i ova porodica je živela u išcekivanju, sa privremenim dozvolama boravka. Posle 5. oktobra 2000. godine i dolaska DOS na vlast mnogo toga se promenilo.
„Nove vlasti u Beogradu su potvrdile svoju spremnost da ispune medunarodno-pravne obaveze“, izjavio je za list „Sarbrikener cajtung“ šef odeljenja za strance i azilante u nemackom saveznom Ministarstvu unutrašnjih poslova Hano Grim. Ta promena oznacila je kraj neizvesnosti za odbijene azilante u Nemackoj jer oni više nemaju nikakvih izgleda da tu i ostanu.
Vlasti za strance nemaju sada zakonskih mogucnosti da odobravaju produžavanje boravka toj kategoriji stranaca, narocito ne za one iz Jugoslavije. „To je politicka odluka“, rekao je Grim.
Mihajlu Feješu su lokalne vlasti za strance dale samo toliko vremena da se pripremi za povratak, savetujuci mu da se opredeli za dobrovoljni povratak i da ne ceka na nasilno proterivanje jer ce u tom drugom slucaju dobiti trajnu zabranu da posecuje Nemacku.
Pošto je ova porodica ostala i bez pasoša, procedura oko njihovog ponovnog dobijanja se odužila zbog neophodnih provera, a rok za obavezno napuštanje Nemacke je istekao još 24. februara, pa ce po svoj prilici morati svi da krenu za Požarevac samo sa putnim listovima. U tom slucaju nemaju prava cak ni na uvoz stvari za domacinstvo.