Čarobni vez pesme i igre

Kulturno-umetničko društvo Vez iz Renona, predgrađa Lozane, nedavno je proslavilo pet godina rada koncertom koji je nazvan Zimska melodija. Koncert je bio prava čarolija koja će se dugo pamtiti, a tome su doprineli učesnici, naši folkloraši i umetnici različitih nacionalnosti i specijalni gost Jelena Tomašević. Upravo su umetnici različitih nacionalnosti bogatstvo koje KUD Vez neguje od osnivanja. Multikulturno druženje uz očuvanje naše kulturne baštine je ono za šta se Vez zalaže i zbog toga opština Renens podržava sve njihove manifestacije.

Domaćini su na ulazu uz apero dočekivali goste koji su pristizali odasvuda. Ovaj bitan događaj u našoj dijaspori u Švajcarskoj održan je u svečanoj gradskoj sali. Program koji je osmislila Suzana Kostić bio je sačinjen od igara i pesama iz svih krajeva Srbije, koje su kombinovane sa izvodima iz dela Bore Stankovića.

Zimska melodiju koju će posetioci dugo pamtiti uz domaćine priredila su društva Kolo iz Badena, „Kikac“ iz Bazela, Zlatnik iz Veveja, plesni par Aleksandra Vančevska i Milan Milosavljević, zatim Goran Šmitran, Jasmina Živkova i drugi. U programu su učestvovali i švajcarski umetnici, jedan od njih je poznati muzičar Aleksandar Selije. Program su vodili Mari Andre Abramović i Dejan Cicmilović.

Dragan Rakić, predsednik KUD-a Vez, zahvalio je svima koji su učestvovali u programu ali istakao, da svega ovoga ne bi bilo da vredni tim Veza nije nedeljama radio na organizaciji .Dodao je da su u društvu svi jedna velika porodica koja temeljno gradi svoj put.

– Ideja koja je potekla od Aleksandre Vančevske uz podršku Stane Rakić i ostalih prijatelja, ostvarena je i trajaće sve dok zajednički budemo radili – istako je Rakić.

On je zahvalio upravi i roditeljima koji su mu pomogli oko organizacije ovog kao i prethodnih koncerata.

– Posebno zahvaljujem ljudima koji su bili iza scene i koji se nisu videli tokom koncerta – izjavio je Dragan Rakić koji je rodom iz Zvornika.

Posle zvaničnog dela programa ostalo se uz zakusku koju su pripremili vredni članovi Veza. Druženje i čestitanje nastavljeno je do ranih jutarnjih časova, a raspoloženje je nosilo emociju velike porodice u kojoj se okupljaju dragi prijatelji.

Zvanice

Šarolika melodija koju je KUD Vez ispleo umetnošću dva naroda oduševila je posetioce među kojima su bili i Goran Bradić, ambasador Srbije i Natalija Grujić, ataše za kulturu. Njima je Dragan Rakić posebnio zahvalio na prisustvu, a ambasador Bradić je istakao značaj posvećenog angažovanja KUD-a Vez i drugih kulturno-umetničkih društava u Švajcarskoj, za očuvanje naše tradicije i kulture.

Programom su bili očarani i predstavnici opštine Renon Loren Amez-Droz, Karin Kler, Marijan Ugena. Oni su imali samo reči hvale za trud i rad Veza.

Karin Kler, predsednica Odeljenja za integracije i član Uprave za socijalna pitanja i finansije opštine Renon je pohvalila integraciju Srba i istakla dobro iskustvo u saradnji sa KUD-om Vez i drugim srpskim klubovima.

Zahvalnice od srca

Kao pravi domaćini, članovi KUD Vez mislili na svaku pojedinost, pa su se na njima svojstven način zahvalili učesnicama i sponzorima zahvalnicama u obliku srca.

Чланак Čarobni vez pesme i igre се појављује прво на Vesti online.

Original Article