Čari Srbije prikazane svetu

cari-srbije-prikazane-svetu
Čari Srbije prikazane svetu

Vesti

Ambasadorka Snežana Janković na štandu TO Novog Sada

U Berlinu je ponovo održan sajam turizma, Međunarodna turistička berza 2024. Posle svega par, teških i veoma neizvesnih, godina korone, svetsko turističko tržište se oporavilo, ali je došlo do novog pregrupisavanja turističkih resursa i interesovanja.

U tome upravo Srbija vidi i koristi svoju šansu. Štand turističke organizacije Srbije posetila je i njena ekselencija, ambasadorka Republike Srbije u Berlinu Snežana Janković. Sa direktorkom Turističke organizacije Srbije Marijom Labović obišla je naše štandove, poželela dobrodošlicu i uspeh predstavnicima iz Srbije i sa svima vodila niz konstruktivnih razgovora. Štand Republike Srbije posetili su i brojni tur-operatori, i imali prilike da se upoznaju sa turističkim potencijalima Srbije koje svet polako otkriva i koji se svake godine nadograđuju. U centru pažnje na našem štandu je nedavni izbor Srbije za organizatora svetske izložbe EXPO 2027. godine.

Dunav kao adut

Ambasadorka Janković nije krila oduševljenje nastupom Srbije na sajmu turizma.

– Štand izgleda prelepo, na veoma dobrom je mestu, veoma je posećen, i vidim da je vrlo dinamično oko našeg štanda. Upravo sam razgovarala sa svim izlagačima, i nema se šta drugo reći, Srbija je zaista jedna prelepa zemlja. Imamo toliko bogatu turističku ponudu, počevši od prirodnih lepota, od Dunava koji je tradicionalno privlačan nemačkim turistima, preko naših srednjovekovnih manastira do prelepih regija sa novim vinarijama i novim turističkim ponudama. Ono što posebno ostavlja utisak je prezentacija specijalizovane izložbe EXPO, koja se održava 2027. godine u Srbiji, i neki novi momenti koji Srbiju predstavljaju u jednom modernom i luksuznom svetlu, kao na primer štand hotela Sent Ridžis koji treba da bude otvoren do kraja godine u Beogradu. Zaista sam ponosna prezentacijom Srbije na ovogodišnjem sajmu i čujem od predstavnika Turističke organizacije Srbije da svake godine raste broj nemačkih turista u našoj zemlji. Sigurna sam da će sa ovom ponudom, i naročito sa izložbom EXPO 2027. taj broj sve više rasti i da ćemo imati sve više nemačkih posetilaca u našoj zemlji – rekla je ambasadorka.

Ponuda Beograda

Irena Aleksić, savetnik direktora Turističke organizacije Beograda za međunarodnu saradnju, predstavila je potencijale glavnog grada Srbije.

– Svake godine Turistička organizacija Beograda je prisutna na ovom najvećem sajmu turizma. Kada je turistička ponuda u pitanju, na prezentaciji ove godine u fokusu je predstojeći EXPO 2027. i sve promene i benefiti koje on donosi. To se pre svega odnosi na infrastrukturu, ali i hotelijerstvo, ugostiteljstvo i očekujemo da će ceo grad procvetati. Svake godine nastaju i neke nove ambijentalne celine, a sad, do otvaranja izložbe EXPO 2027, to će biti još više intenzivirano. Takođe, treba pomenuti da od novembra ponovo radi i Centar Sava, jedan od najvećih kongresnih centara u jugoistočnoj Evropi, što je i te kako značajno za kongresni turizam grada Beograda koji sve više uzima maha. Ono na šta mi svaki put stavljamo akcenat je i bogata kulturno-istorijska ponuda, sjajna gastronomska ponuda, kvalitetan smeštaj, a uz sve to i veoma prihvatljive cene. Noćni život je ono na šta turisti uvek mogu da računaju i veoma kvalitetne ponude po jako pristupačnim cenama. Mi se obraćamo svim ciljnim grupama. Beograd ima dovoljno kvalitetnu i raznovrsnu turističku ponudu, i za mlade, i za starije, i za ljude u srednjim godinama, i za decu, tako da imamo veoma slojevitu turističku ponudu. Interesovanje za Beograd, kao i za celu Srbiju je sjajno, kao i svake godine, sve je veće i veće, tako da smo veoma zadovoljni – podvukla je Aleksićeva.

Turistički paviljon Republike Srbije
Štand Turističke organizacije Beograda
ZADOVOLJNE VIĐENIM: Marija Labović i Snežana Janković
Irena Aleksić, savetnik direktora TO Beograda

Zlatibor i gondole

Dvanaest opština Zapadne Srbije okupilo se u Turističkoj organizaciji regije Zapadne Srbije i svoje prirodne lepote i turističke destinacije zajedno ponudilo na Sajmu turizma u Berlinu. Direktor Nemanja Nešić je naveo prednosti ovog dela zemlje.

– Naša organizacija obuhvata 12 opština sa teritorija zapadne Srbije, i posle Beograda, mi smo druga najposećenija regija u Srbiji. Kao najatraktivniji lokaliteti izdvajaju se Zlatibor, Tara, Mokra Gora, ali ima i veliki broj drugih lokaliteta koji su predstavljeni ovde u Berlinu, na ovom značajnom i velikom sajmu. Prvi put nastupamo zajedno kao jedna regija Srbije i zaista smo prezadovoljni. Za nas je ovo jedno veliko iskustvo, kada su u pitanju sajamski nastup i ostvarivanje novih kontakata sa stranim partnerima, što inače zahteva, ali i nudi savremeni turizam. Ove godine možemo da prezentujemo i dosta novih hotela, puno se ulaže, pogotovo na Zlatiboru. Proširuje se ponuda, rezultati pokazuju da je trend pozitivan, i nadamo se da će i ova 2024. godina biti uspešna i u brojkama i u opštem utisku. Mi smo ipak lokalna regija i svaki novi kontakt nam mnogo znači. Gondola na Zlatiboru, kao najduža na svetu, daje dobre rezultate, pokazala se kao dobra investicija, i u planu su još neke gondole – rekao je Nešić.

Lepote Čačka

Rukovodilac Sektora za marketing, unapređenje i razvoj turizma Turističke organizacije Čačka Gordana Majstorović je upotpunila ponudu Zapadne Srbije:

– Čačak je bio prestonica kulture u 2023. godini, i tu štafetnu palicu ove godine predali smo gradu Užicu. Tokom te godine, realizovani su brojni projekti u oblasti kulture i mi se ponosimo predelom izuzetnih odlika u koji spada Ovčarsko-kablarska klisura koju prezentujemo i ovde na najvećoj svetskoj berzi turizma. Treba pomenuti i zdravstveni turizam u kome prednjači atomska banja Gornja Trepča. Svake godine smo ovde na sajmu sa Turističkom organizacijom Srbije, a ove godine nastupamo objedinjeno u okviru Turističke organizacije zapadne Srbije, pa ćemo biti vidljiviji na turističkoj mapi kako Srbije, tako i Evrope. Očekujemo da će kontakti koje ovde ostvarimo biti uspešni i da će doprineti porastu broja turista iz čitave Evrope – kazala je Gordana.

Nemanja Nešić i Gordana Majstorović

Golubačka tvrđava

Golubački grad, kao deo donjeg Podunavlja, predstavio je Marko Milojković.

– Ove godine predstavljamo celinu donjeg Podunavlja, koje počinje Golubačkom tvrđavom, izuzetno posećenim srednjovekovnim fortifikacijskim objektom koji godišnje poseti preko 200.000 turista. Ove godine, posebna atrakcija će biti nedavno pronađeni srednjovekovni oklop koji se restaurira i moći će da se vidi u okviru izložbe Golubačke tvrđave. Pravi ekskluzivitet je u pitanju jer je to jedinstveni model koji do sada još nije pronađen u krugu od 1.000 km. Organizuju se posete viteškim selima gde se turisti mogu upoznati sa veštinama streličarstva i sokolarstva, sa srednjovekovnom ishranom i medicinom. Takođe, biće izloženo i srednjovekovno oružje koje je zbog prirode materijala najbolje očuvano. Organizuju se i posete arheološkim lokalitetima, od kojih je najpoznatiji i najznačajniji Lepenski vir. Pored toga, organizujemo biciklističke i pešačke ture kroz nacionalni park, uz obilazak vidikovaca, sa kojih se pruža nezaboravan pogled na Đerdapsku klisuru, i šire područje, između Golupca i Kladova – istakao je Milojković.

Marko Milojković

Detaljnije