Награда за физику „Марко Јарић“ уручена Илији Зељковићу

Награда-за-физику-„Марко-Јарић“-уручена-Илији-Зељковићу
Награда за физику „Марко Јарић“ уручена Илији Зељковићу

четвртак, 14.03.2024,  15:57 -> 16:03

Извор: Танјуг

Награда за физику „Марко Јарић“ уручена Илији Зељковићу

Награда за физику „Марко Јарић“ за 2023. годину додељена је данас професору Бостон колеџа из Сједињених Држава Илији Зељковићу.

На свечаности коју је Институт за физику приредио у Српској академији наука и уметности, Зељковић је рекао да му је велика част што је добитник награде „Марко Јарић“, а потом је одржао беседу „Како можемо видети атоме и електроне у квантним материјалима“.

„Ова награда ми пуно значи. Употпуњује један круг. Отишао сам из земље након завршене средње школе као физичар у успону. Хтео сам да будем научник, а сада сам нешто постигао у својој области“, рекао је Зељковић.

Према његовим речима, награда је потврда за његове радове последњих година у области квантних материја, и даје му мотивацију да настави „даље овим темпом, ако не и брже“.

Зељковићу је награда додељена једногласном одлуком жирија ког су чинили академик Зоран В. Поповић, професорка Електротехничког факултета у Београду Јелена Радовановић и професор Физичког факултета Ђорђе Спасојевић.

Жири је наградио Зељковића „за изузетне доприносе проучавању јако корелисаних суперпроводних материјала на бази купрата и кристалних тополошких изолатора, као и проучавању суперпроводника са Кагоме кристалном решетком.

Председник Управног одбора Фондације „Марко В. Јарић“ Александар Белић је нагласио да се награда додељује за изузетне доприносе у физици препознатљиве на светском нивоу, у протеклој години.

„То није награда за животно дело, него за један мали број значајних искорака или само можда један, који је довољно велик да особа буде препозната на светском нивоу, и остави траг у физици. То знатно сужава поље људи који могу да се пријављују на конкурс“, рекао је Белић.

Управник Фондације „Марко В. Јарић“ Петар Аџић је подсетио да је Јарић (1952-1997) био изузетна научна личност, а награда са његовим именом се додељује најбољем у прошлој години за изузетност, висок квалитет и резулате који имају утицај на светску физику

Помоћница министра Министарства науке, технолошког развоја и иновација Марина Соковић је похвалила организаторе који наградом „Марко Јарић“ умеју да промовишу научнике и истакну да њихов рад није узалудан и да то неко примећује.

Соковић је истакла да су добитници награде „Марко Јарић“ „заиста препознати у свету и представљају узор млађим нараштајима“.

Награду финансијски подржава Институт за физику, чији је директор Александар Богојевић је оценио да је додела награде „Марко Јарић“ „фестивал науке, физике посебно“ и подсетио је да се додељује више од 25 година.

Зељковић је завршио Математичку гимназију 2003. године у Београду, а затим основне студије физике и рачунарства 2007. године на Вашингтон универзитету у Сент Луису.

Докторску дисертацију одбранио је на Универзитету Харвард 2013. године на тему високотемпературних суперпроводника на бази купрата.

Напредујући кроз каријеру на Бостон колеџу, Зељковић је успоставио своју групу која се бави синтезом нових материјала и истраживањима помоћу скенирајуће тунелске микроскопије.

До сада је истраживао суперпроводнике на бази купрата, суперпроводнике на бази гвожђа, а тренутно суперпроводнике са Кагоме кристалном структуром.

Detaljnije