Burna decenija puna iskusenja

Svecanoj proslavi desetogodišnjice ustolicenja vladike srednjoevropskog gospodina Konstantina koja je održana u utorak na dan Velike Gospojine u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru, prisustvovalo je oko stotinu zvanica iz gotvo svih parohija Eparhije srednjoevropske, visoki crkveni dostojanstvenici nemackih crkava, Ruske pravoslavne crkve, te istaknute politicke i javne licnosti Himelstira i Hildeshajma.
Osim brojnog sveštenstva, obeležavanju jubileja vladike Konstantina prisustvovali su i mnogi predsednici crkvenih pravoslavnih opština iz cele Eparhije a na svecanost su došli i vladika britansko-skandinavski Dositej i kanadski Georgije, inace rodeni brat vladike Konstantina.
Prigodne govore održali su prota namesnik Milan Pejic, vladika kanadski Georgije, biskup hildeshajmski dr Jozef Homajer, evangelisticki biskup Rolf Kope, evangelisticko-metodisticki episkop Valter Krajder i Milutin Ostojic, pocasni clan Upravnog odbora i Saveta Eparhije.

Ustolicenje u Himelstiru

Vladika Konstantin (đokic) je Bogosloviju u Sremskim Karlovcima završio 1967, a zamonašio se 1970. Bogoslovski fakultet završio je 1974. Za episkopa srednjoevropskog izabran je na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 23. maja 1991. Rukopoloženje za episkopa izvršio je patrijarh srpski gospodin Pavle 21. jula 1991. u Sabornoj crkvi u Beogradu. U tron episkopa srednjoevropskog vladiku Konstantina ustolicio je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru 1. septembra 1991. godine episkop Lavrentije.

Slavljeniku je izmedu ostalih, jubilej cestitao i arhiepiskop Ruske pravoslavne crkve u Nemackoj gospodin Teofan, koji mu je tom prigodom na dar predao ikonu Svetog Serafima Sarovskog, ruskog sveca iz 13. veka.
Vladika Konstantin prigodne poklone primio je i od drugih uvaženih gostiju, a sveštenici njegove eparhije predali su mu Grb Vladike i Grb Eparhije, delo beogradskog umetnika Dragomira Acovica, inace clana Kraljevskog veca.
Svi nemacki govornici su episkopu Konstantinu odali priznanje na doprinosu u zbližavanju „istocnog pravoslavlja“ sa „zapadnom Evropom“ i ekumenskoj saradnji crkava razlicitih konfesija, a biskup hildeshajmski dr Homajer izrazio je divljenje njegovoj upornosti i revnosti u zastupanju interesa srpskog naroda u poslednjih deset burnih i teških godina.

Vladika Konstantin u svom govoru zahvalio se svom prethodniku episkopu Lavrentiju, svojim saradnicima, nemackoj crkvi koja ni u poslednjih 10 godina punih iskušenja nije prestala da ih pomaže, i domacinima koji su pokazali razumevanje u organizovanju pravoslavne misije.
– Uveren sam da ce naredni period biti bolji i mirniji, jer je pravoslavlje u ovoj zemlji prisutno. Pravoslavlje više nije strana rec, vec je razumevanje i saradnja – naglasio je vladika Konstantin.
Svecanost je pocela u 18 casova doksologijom koju je sa više sveštenika i dakona služio vladika Konstanin, a završila zajednickom vecerom na kojoj je, izmedu ostalih, prigodan govor održao i gradonacelnik Himelstira Franc Mume.