BRANILA SRBE U PARLAMENTU

Karin Vegestol, bivša švedska parlamentarka, ostala je u sećanju mnogih Srba u Švedskoj kao iskren prijatelj kada je našem narodu bilo najteže. Nedavno je dobila pismo od predsednika Borisa Tadića koji se zahvaljuje na svemu što je učinila i poziva je da ga poseti u Beogradu.

U razgovoru za „Vesti“ Vegestol nam priča da je pismo prijatno iznenadilo i da joj je posebno drago što predsednik ceni njeno angažovanje za naš narod.

U pismu stoji da je sada najvažnije dobro rešenje problema Kosova i izražava se nada se da će Karin nastaviti svoj rad za dobrobit naše zemlje. Predsednik na kraju poziva Karin da ga poseti u Beogradu gde bi mogli više da razgovaraju o budućnosti Srbije.

– Srećna sam zbog ovog pisma koje nije upućeno samo meni nego svima sa kojima sam sarađivala – priča Karin Vegestol i skreće pažnju na srpskog aktivistu Miljana Stožinića koji je prvi kontaktirao i kasnije zakazivao susrete sa drugim predstavnicima Srba.

– Sve je počelo kada je 1999. švedska ministarka inostranih poslova održala govor o bombardovanju Srbije. Uključila sam se u debatu i rekla da to ne liči ni na šta. Mi u Švedskoj nikada nismo bili za rat. Uvek smo bili na strani UN-a i to bombardovanje je bilo čista ludost. Kada sam se vraćala sa govornice prišao mi je kolega iz parlamenta Bengt Silverstrand i rekao da misli da oni pokušavaju da me marginalizuju i da bi želeo da radimo zajedno.
Karin je bila poslanik Socijaldemokratske partije u švedskom parlamentu 14 godina od 1988. do 2002, a njen prijatelj Bengt bio je član parlamenta duže od 20 godina. Međutim, zalaganje da se Srbija ne bombarduje i da se vidi i druga strana u sukobu izavalo je burne reakcije.

– Iako je zbog toga trpila njegova politička karijera, Bengt nikada nije oklevao da pomogne prijateljima i podeli svoje znanje – priča Vegestol i dodaje da ona u samom parlamentu nije imalo mnogo problema zbog podrške Srbiji ali su je zato švedski mediji oštro napadali.

Neki vodeći političari zajedno sa predstavnicima medija pisali su javna pisma premijeru u kome su ga pozivali da povede računa o njoj, jer je bila poslanik tadašnje vladajuće partije.

– U više navrata učestvovala sam u debatama u kojima se nisam slagala sa premijerom kada je Srbija bila u pitanju. Iako sam u većini ostalih stvari podržavala politiku socijaldemokrata nisam mogla da se složim sa njihovim stavom kada je bio u pitanju rat u bivšoj Jugoslaviji. Uvek mi je bilo jako važno da pokažem da je švedska zemlja koja se zalaže za pravednost i mir – zaključuje Karin Vegestol.