Bice urnebes, necemo komuniste!

Povodom predloga da Vesna Pešic bude ambasador SR Jugoslavije u Vašingtonu, dr Srda Trifkovic direktor Instituta za Balkanološke studuje “Lord Bajron” u SAD, izjavio je za “Vesti”:
– Kad nije uspeo da prode Pešickin dak Cerovic, sad hoce da na nam uvale njegovog mentora. Naime, Vesna Pešic nije licnost koja ce delovanje ambasadora u Vašingtonu, gde se donose odluke od dugorocnog znacaja za mnoge zemlje sveta, da usmeri u onom smislu koji bi ogromna vecina Srba definisala kao nacionalni interes svog naroda u ovom trenutku. To ne kažem napamet, vec na osnovu bogatog dosijea njenog delovanja na zapadnoj javnoj i medijskoj sceni tokom protekle mucne decenije. Sve te godine ona je bila omiljeni izvor željenih citata za one zapadne analiticare i javna glasila kojima je iz jednog beogradskog izvora trebala osuda srpske “agresivnosti” i “etnickog cišcenja”. Podrška koju je uživala od americke kvazi vladine Nacionalne fondacije za demokratiju, u vreme najžešceg napadaKlintonove administracije na Srbe u celini, najbolje ilustruje ovu cinjenicu. Te cinjenice su pripadnici srpske dijaspore u Americi i te kako svesni, i svoj stav prema gospodi Pešic znace da prilagode na odgovarajuci nacin.
Slavko Panovic iz Cikaga, predsednik Srpske narodne odbrane, jedne od naših najstarijih i najuticajnijih organizacija u Sjedinjenim Americkim Državama, za “Vesti” kaže:
– Šokiran sam takvom vešcu ukoliko to nije zakasneli “aprilili”. Pa to je gore rešenje od prethodnog kandidata Cerovica i ne verujem da bi ona bila dobro primljena od našeg naroda u Americi. Ako je to tacno, ovde ce, bojim se, biti urnebes! Mi želimo da verujemo da se otadžbina definitivno otarasila komunizma, a sad nam za ambasadore u Ameriku šalju nekadašnje izrazite marksisticke ideologe.

Bolestan duh u SMIP

Kandidatura Vesne Pešic ne iznenaduje, jer predstavlja odraz bolesnog stanja duha u SMIP u kome hara Forum za medunarodne odnose GSS, što predstavlja izvor razocaranja i zabrinutosti Srba u Americi – ocenio je dr Srda Trifkovic.