Beč cupkao uz „Zoninu pesmu“

Bečko udruženje A:kultura je za svoj tradicionalni godišnji koncert Tri noći ponovo publici ponudilo jedinstven muzički program, koji ne može često da se pogleda. Ovaj put specijalni gost bio je Orkestar Gvardija koji deluje pri Kulturnom centru Požarevac, koji je oduševio bečku publiku.

Gvardija je sledbenik Knjaževsko-serbske bande, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan 1831. godine u Požarevcu, u okviru Prve gardijske jedinice osnovane na Đurđevdan 1830.

Danas ova garda mladih i perspektivnih umetnika ima više od 50 članova od kojih su većina profesori Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, njeni najperspektivniji đaci i najbolji muzičari iz cele Srbije. Program koji izvode na koncertima, a tako je bilo i u Beču, je šarolik po pitanju žanrova i sadrži popularna dela klasične muzike, domaće i strane filmske muzike, tradicionalnu srpsku muziku, marševe, valcere i slično.

Koncert Tri Noći je počeo nastupom Požarevljana klasičnom muzikom, najpre su na binu izašle sopran Marta Blagojević i mecosopran Teodora Dimitrijević, a potom je sviran valcer „Na lepom plavom Dunavu“. Veoma brzo se prešlo na muziku iz filmova „Kum“ i „Roki“, pa najpopularnije pesme grupe ABBA. Nisu izostale ni muzičke numere iz domaćih filmova i serija „Maratonci“ i „Vruć vetar“.

Publika uživala u hitovima raznih muzičkih žanrova

U drugom delu koncerta predstavili su se domaćini, orkestar A:muzika koji je izveo makedonske narodne pesme, grčke i napolitanske pesme, sevadlinke…

Publici su se predstavili Momir Marijoković, Aleksandar Arabadijev, Aleksija Krisomali, Emir Radišević, Anel Ahmetović, Lorika Hajnc, Krunoslav Bagarić, Bruno Micetić, Fernando Hernandez, Branko Bako Jovanović.

Na kraju koncerta Gvardija i A:muzika su zajedno izveli rusku „Kaljinku“, „Zoninu pesmu“ iz filma „Zona Zamfirova“, kao i „Vinsku pesmu“ iz opere „Travijata“.

I Milorad Samardžija, predsednik udruženja A:kultura je oduševio publiku, kako svojim nastupom, tako novim, odlično osmišljenim koncertom.

– Veoma smo srećni i zadovoljni raspoloženjem publike i godišnjim koncertom. Gosti iz Požarevca su imali veoma zapažen nastup na radost publike i nas, naravno. Funkcionisali smo odlično na nivou organizacije i u scensko-programskom delu iako je, u finalnoj sceni odjednom nastupalo više od 50 učesnika. Svi umetnici i solisti su dali sve od sebe da publiku na trenutak ostave bez daha. Publika je reagovala spontano i u oduševljenju umetnicima nije dozvolila da odu sa scene već je bilo i dodatnih numera – navodi Samardžija.

Pri poslednjoj numeri muzičari su veoma raspoloženoj i raspevanoj publici delili čase i šampanjac tako da je utisak bio kompletan na radost svih.

Za iduću godinu Samardžija planira, pošto je peti, jubilarni koncert, Tri noći, gala priredbu u većoj sali s više učesnika i većim brojem mesta za publiku.

Samardžija deli cveće učesnicama

Prenos uživo

Koncert je uživo prenosio Radio Beograd 1 za emisiju „Večeras zajedno“ čime je počelo obeležavanje jubilarnog rođendana te emisije pod sloganom 50 godina sa dijasporom.

– To je za nas velika čast i priznanje, a reakcije i javljanja slušalaca su iznad svih očekivanja. Alfred Mansfeld, Predsednik Komisije za kulturu 15. bečkog okruga, koji je pozdravio učesnike i publiku, nije krio iznenađenje i oduševljenje kvalitetom programa uz lično interno pitanje na kraju koncerta: „Kako uspete da sakupite ovoliko kvalitetnih umetnika na jednom mestu i da funkcioniše organizaciono, programski i umetnički na ovako visokom nivou – sumirao je Samardžija.

Samo jedna proba

Odlično je funkcionisala kombinacija gostiju iz Požarevca i „domaćih“ muzičkih umetnika.

– I pored činjenice da smo imali samo jednu zajedničku probu pred koncert sve je bilo perfektno. Imajući u vidu da su to uglavnom obrazovani muzičari s velikim iskustvom nije ni čudo što su komunikacija i tehnički deo bili na zavidnom nivou – kaže Samardžija.

Nastavak saradnje

Samardžija najavljuje nastavak saradnje sa Gvardijom.

– Naša sledeća manifestacija je tradicionalni i omiljeni Muzički festival za decu i mlade, Zlatna pčela i već krajem aprila iduće godine ćemo ih pozvati da dođu i učestvuju sa mladim umetnicima. Izrazili su želju da i oni pozovu udruženje A:Kultura u goste i organizuju koncert. Videćemo da li će to uslovi dozvoliti.

Simfonijski orkestar i manji sastavi

Knjaževsko-serbske banda je bio pretežno duvački orkestar i izvodio je vojničke marševe, ali i tradicionalnu srpsku muziku, koju Gvardija danas nastoji da očuva u programu svojih koncerata. Grad Požarevac je u avgustu 2016. godine povodom Ljubičevskih konjičkih igara stao iza ideje profesorke violine Teodore Dimitrijević o reaktivaciji Gvardije posle skoro dva veka od osnivanja. Potom su usledili prvi koncerti u sastavu simfonijskog orkestra i manjih sastava.

Чланак Beč cupkao uz „Zoninu pesmu“ се појављује прво на Vesti online.

Original Article