Ambasadori sa trubama

U Koštunicima, selu podno Suvobora, ne dogadaju se cuda. Tu se radi sa umecem i znanjem, bez improvizacije, ne živi se od danas do sutra. Misli se na mlade. Iz ovog sela, nadomak Gornjeg Milanovca, gde na ulazu radi restoran „Plaža“ sa bazenom, put sveta krece na stotine hiljada flaša rakije od voca, šljiva, jabuke, kruške i dunje, a na domace trpeze cips sa ukusom seoskog domacinstva i evropskim kvalitetom. Grade se hotel sa bazenom, vajati i sportski tereni, ali i fabrika cokolade sa kapitalom Kemala Ibrahimova, vlasnika firme „Enesena“ iz Turske.
Koštunici postaju prepoznatljivi i po izatkanim unikatnim predmetima domace radinosti, ali i po najmladem trubackom orkestru na Balkanu „Etno art“, koji je nedavno oduševio zvucima iz zavicaja naše zemljake, koji sada žive i rade u tri americke države Indijana, Viskonsin i Ilionis.

Lepota manastira

Joviša „Joe““ Stevlic, biznismen iz Bervina (Ilionis) kaže da su mladi muzicari iz Koštunica bili pravi ambasadori izvornog melosa, starih srpskih pesama i kola, da su ga podsetili na rodno selo Gornja Gorevnica kod Cacka, jer su mu docarali svadbe, rodendane, ispracaje u vojsku, prva ašikovanja u žbunju pokraj taraba, potoka i livada.
Menadžer orkestra, šesnćstogodišnje devojce prijatnog izgleda i ponašanja Milica Cekovic odmereno, ali i dostojanstveno istice da ce joj turneja po Americi, koja je trajala do 21. jula od 4. avgusta ove godine, ostati u secanju kao lepo doživljeni san, ne samo po domacinskom doceku naših Srba, nego i lepoti manastira Nova Gracanica, Sirsovom tornju i decjem parku u Cikagu, lepotama jezera Micigen, ali, najviše – po gostoprimljivosti naših ljudi u dalekoj Americi, i naravno druženju u kampu u Novoj Gracanici.

Vuna i domaca rakija

Milka Drincic, upravnik „Etno kuce“ u Koštunicima predvodila je mlade trubace i ne može a da ne naglasi da je zadovoljna ne samo njihovim muziciranjem, koje je srpska duše razgalilo i podsetilo na daleki zavicaj, nego i skromnim ponašanjem devojcica i decaka, kao i srdacnim, od srca otvorenim prijemom domacina Dušana Trandafilovica, vladike Longina, Petra i Aca Milutinovica, Ranka Dabiževljevica, Gorana Karovica i drugih.

Juriš na Gucu

Na ovogodišnjem 5. takmicenju mladih orkestara na Dragacevskom saboru trubaca u Guci, koji ce se održati od 24. do 26. avgusta, nadmetace se i sastav „Etno art“ iz Koštunica.
Svi clanovi orkestra su jednodušni da cene trubace Marjana Krstica iz Zagužanja, najboljeg prošle godine, ali tvrde da ce titula najboljeg ovoga puta otici za Koštunice.
„Trubicemo u Guci da se cuje do Suvobora i Maljena, trubicemo za našu dušu i da razgalimo vaša srca“, porucuju saborašima u Guci mladi iz Koštunica.

Na kraju našeg razgovora uputila je poruku:
– Potrudicemo se iduce godine da budemo domacini deci naših Srba iz Amerike. Ponudicemo im naše mlekare, sušare, vajate, ergelu, kocije, sportske terene i jela njihovih i naših dedova i baka u ambijentu restorana starom skoro vek i po. Moram da istaknem da smo na ovaj daleki put otišli, pre svega, zahvaljujuci generalu Jovanu Cekovicu cijim su angažovanjem obezbedena potrebna sredstva za finansiranje ove turneje. Inace, naš mladi trubacki orkestar snimio je na ovoj turneji i prvi CD disk.
Uz muziku iz zavicaja Srbi iz dijaspore imali su priliku da na dobro pripremljenim izložbama vide predmete od ciste vune tkane na pravim seoskim razbojima i da degustiraju domacu šljivovicu, jabukovacu i viljamovku.

„Tamo daleko“ u porti

Na progamu mladih i nadarenih muzicara bile su stare pesme i kola „Izgubljeno jagnje“, „Moravac“, „Marširala kralja Petra garda“, „Nizamski rastanak“, „Tamo daleko“…
U portama i crkvenim imanjima u Lejkvilu, Resinu, Geri, Lakportu i drugim mestima SAD nastupali su: Vesna Mirkovic, Milica Cekovic, Milan Vlaškalic, Radovan Mirkovic, Vule Vucicevic, Marko i Aco Tomovic, Marko Trnavac, Nikola Krnic, Slobodan Veskovic, Željko Vasovic i Miloš Damljanovic.