U radne knjižice 19 žena iz opštine Erdut upisano zanimanje negovateljice

U januaru prošle godine započeta je realizacija projekta „Zaželi“ u sklopu kojeg je obezbeđena i edukacija u cilju osposobljavanja žena za zanimanje negovateljica. Obrazovanje koje je obuhvatilo teorijski i praktični rad trajalo je četiri meseca i nakon uspešno položenih ispita novo zanimanje je upisano u radne knjižice. U zgradi opštine Erdut u Dalju 4. marta na svečanoj dodeli diplome su uručene svim polaznicama.

– Ovaj projekat mi puno znači, osigurana sam na jedan dohodak tokom dve godine. Imam finansijsku podršku koju pre ovoga nisam imala. Ovo je prilika da se zaposlim, ali da i kroz edukaciju steknem mogućnost za dalji rad u nekom većem domu, ili čak da otvorim i dom za stare u svom objektu. Naučile smo šta je sve potrebno za negu starijih osoba, bilo je tu mnogo toga sa čim se do sada nismo susretale u svakodnevnom životu – izjavila je Ružica Majdančić iz Dalja.

I Božica Novak iz Aljmaša zadovoljna je što je nakon gubitka posla dobila priliku da ponovo radi.

– Već sam u godinama pred penziju i normalno da sam bila srećna kada sam dobila ovaj posao. Ovo je nekakva sigurnost barem dve godine, jer ni mladi danas nemaju posao, a pogotovo mi stariji. Sama edukacija je bila veoma korisna, naučila sam dosta toga sa čim se nisam do sada sretala. Sada ću to da primenim u radu sa mojim bakama koje su zaista divne. Nemaju puno zahteva, najčešće traže samo da ih obilazim, presrećne su da imaju društvo. Često mi kažu samo dođi, jer nema ko drugi vrata da mi otvori – ispričala nam je Božica iz Aljmaša.

Posao negovateljice mogu da obavljaju u svim ustanovama za brigu o starim osobama

Iako pripadaju kategoriji teže zapošljivih osoba ove su žene iskoristile priliku i zahvaljujući pre svega odluci i odvažnosti da u pedesetim godinama života nauče nešto novo ponovo su zaposlene. Odlučile su da bore za bolji život, a obrazovanje za negovateljicu pohađale su na učilištu „Janus“ u Osijeku. Devetnaest žena će posao negovateljice obavljati gde god je potrebno. Pružena im je tako šansa da i nakon 23 meseca, koliko traje ugovor o zaposlenju kroz projekat “Zaželi“, pronađu posao.

– Nakon završene edukacije ove osobe mogu da rade u različitim ustanovama, od privatnih domova do bolnica. Znanja koja one usvajaju u ovom programu su znanja iz nege bolesnika i osnovna znanja iz anatomije i dermatologije sa fiziologijom. Nega bolesnika je jedan veliki predmet gde one uče sve od sterilizacije bolesnika do načina hranjenja, previjanja, spremanja, kako pokretnih tako i nepokretnih osoba. Imale su jedan deo praktične nastave u učilištu, ali i u ustanovi za negu starih osoba – kaže voditeljka obrazovanja odraslih Željka Bertić Kukić.

Potrebe su mnogo veće, još 40 korisnika zatražilo je pomoć i podršku

Zaposlenje, dodatno obrazovanje i radno iskustvo omogućio im je veoma dobro osmišljen projekat zapošljavanja žena. Opština Erdut omogućila je bolji pristup zapošljavanju, osnažila i unapredila radni potencijal teže zapošljivim ženama i ženama s nižim stepenom obrazovanja, te ujedno potaknula socijalnu uključenost i povećala nivo kvaliteta života krajnjih korisnika.

Erdut Projekat „Zaželi i (p)ostani zaposlena žena“ je u opštini Erdut istovremeno obezbedio 25 radnih mesta te pomoć i podršku za 128 starih i nemoćnih osoba.

– Imamo jako dobra iskustva sa ovog projekta, prošlo je jedanaest meseci kako 25 žena brine o 128 starih ljudi. Zadovoljstvo je obostrano, zaposlene su žene koje su iz najteže zapošljivih skupina, a stari i nemoćni dobijaju pomoć koja im je potrebna i svakog meseca higijenske potrepštine. Svakako možemo pričati samo o pozitivnoj strani ovog projekta. Nažalost postoji problem, a to je da su potrebe mnogo veće. Prema mojoj evidenciji imamo još 40 osoba koje čekaju pomoć. Mi smo već probili limit, jer je pomoć predviđena za 100 osoba. Nažalost dešava se da neko premine i tek onda smo u mogućnosti da nekoga uključimo u projekat – rekla je voditeljka projekta Sonja Klajić.

Lokalna samouprava svesna je ovog problema sa kojim će se boriti i u narednom periodu.

– Imamo određene planove, a da li će to biti dnevni boravak ili klasičan starački dom, još ne znamo. Imamo ideje i lokacije, apliciraćemo s projektima, jer planiramo da otvorimo jednu takvu ustanovu, a kakvog će tipa ona biti, videćemo. U čekanju smo još jednog projekta koje je napisalo naše udruženje “Centar za mlade Dalj” i očekujemo odobrenje, tako bi se zaposlilo još 10 žena. Mi kao lokalna samouprava ponovo ćemo da apliciramo na ovaj projekat i mislim da je hvale vredan, jer korsnici su zadovoljni, a nažalost njih je sve više – zaključio je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Projekat “Zaželi” je finansiran kroz Evropski socijalni fond i u skladu je s evropskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, podsticanju socijalne uključenosti i suzbijanju siromaštva. Vrednost projekta je oko 3 miliona i 300 hiljada kuna, a započet je u januaru prošle godine.

The post U radne knjižice 19 žena iz opštine Erdut upisano zanimanje negovateljice appeared first on srbi hr.

Original Article