Nema novih odeljenja dopunske nastave srpskog jezika

I pored sve većeg interesovanja za časove srpskog jezika i osnove istorije u dijaspori, nema novih odeljenja dopunske nastave. Širenje mreže dopunskih škola na srpskom van matice zavisi od budžeta Srbije, koja ih finansira. Srbija godišnje izdvaja oko milion i dvesta hiljada dinara za rad dopunskih škola u inostranstvu, a dopunsku nastavu srpskog jezika i istorije u dijaspori pohađa oko četiri hiljade učenika.

Kako su prošle godine formirane dve grupe učenika u Helsinkiju i jedna u Oslu, Norveška je tražila da se ove godine formiraju nova odeljenja. Međutim, to neće biti realizovano. Osim Norveške, za nova odeljenja ostaće uskraćen i Nju Džersi.

U Nju Džersiju škola na srpskom jeziku postoji, ali je finansiraju roditelji koji su preko Crkveno-školske opštine „Sveti Jovan Krstitelj“ tražili od Ministarstva prosvete da im dozvoli uvođenje pedagoške evidencije javnih isprava.

Izborna nastava srpskog jezika i istorije u dijaspori obavljaće se u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj i Finskoj.

Izvor: www.rts.rs

Foto: noviput.rs