Deo Burlington strita u Hamiltonu postao Teslin bulevar

Sada je zvanično: deo Burlington ulice u Hamiltonu sada se zove Tesla bulevar a predlagači ove ideje kažu da samo obnavljaju istorijsku vezu između svetskog naučnika i pronalazača, i ovog grada.

U nedelju su se ugledne zvanice okupile na zatvorenom delu sada već bivše Burlington ulice kako bi u vazduh pustile golubove, omiljene životinje pronalazača srpskog porekla. Presecanjem vrpce, deo Burlington strita – do Otava strita, postao je Teslin bulevar.

Ovakvo odavanje počasti i nije neobično zbog toga što je Hamilton bio prvi veći kanadski grad koji je koristio neizmeničnu struju, a što je Teslin pronalazak, izjavio je Bob Bratina, član Parlamenta za okrug Ist Stori Krik, čija je porodica srpskog i hrvatskog porekla. „I sam Tesla je konsultovan oko ovog projekta u Hamiltonu“, izjavio je Bratina.

Tesla je pomogao da se izgradi Decew Falls 1898. godine koja ostaje najstarija hidrocentrala u Kanadi, a struju je koristila „Katarakt“ električna kompanija u Hamiltonu. „To je bio najduži električni vod na svetu u to vreme“, kaže Bratina.

Nikola Tesla Korporacija za obrazovanje 2014. godine je zatražila da se ime ulice promeni. Gradski većnici su se složili ukoliko ta lokalna grupa može da prikupi 150 hiljada dolara i plati tu promenu. Uspela je u tome. Većina donatora bila je prisutna među 300 ljudi koji su se okupili na nedeljnoj svečanosti. Grupa takođe želi da postavi bistu Tesle u Bejfront parku.