Pravila za ulazak stranaca u Francusku

Francuska je pooštrila pravila za izdavanje garantnih pisama u opštinama za strance koji traže turističku vizu. Od sada će opština moći sama da proceni da li treba da odbije izdavanje ovakvog pisma.

Opština će takođe moći sama da donese odluku da li da odbije zahtev za venčanje, ukoliko postoje indicije da je reč o lažnom braku „zbog papira“. čak devedeset odsto stranaca koji u Francuskoj borave „bez papira“ ušli su u zemlju sa legalno izdatom turističkom vizom. Da bi ambasada u njihovoj zemlji mogla da im izda vizu, neko iz Francuske mora da im pošalje garantno pismo o prihvatu kojim se na rok do tri meseca garantuje da će „turista“ boraviti na određenoj adresi i na teret onoga koji ga poziva. Na hiljade onih koji su naveli da dolaze samo u posetu rodbini ostajali su na francuskoj teritoriji i posle isteka vize.

Da bi stale na put masovnom ostanku „turističkih posetilaca“ na svojoj teritoriji, francuske vlasti odlučile su da stvore registar otisaka prstiju svih tri miliona tražilaca turističke vize za Francusku. Biće takođe kažnjavani lažni pozivi u ime „grupisanja porodice“, jer su na temelju ovog zakona mnogi zarađivali novac, navodeći da su im deca ili roditelji oni sa kojima nemaju nikakve veze. Stranci koji se ožene sa francuskim državljanima čekaće od sada dve godine, umesto godinu dana, na dokumenta i pravo na rad.

U isto vreme u povoljniju situaciju će doći stranci rođeni u Francuskoj, oni koji u ovoj zemlji žive od detinjstva ili su osnovali u njoj porodicu pre deset godina. Za ovu vrstu stranaca ukida se dvostruka kazna za prestupnike. To znači da oni, posle počinjenog prestupa i izdržane kazne zatvora neće više moći da budu proterivani iz zemlje, kao što je to do sada bio slučaj.

Prevoznici emigranata „na crno“ biće strože kažnjavani, a oni koji ilegalno zapošljavaju emigrante biće osuđeni da plate troškove njihovog transporta u zemlju porekla.